Csodás tájak irodalma a Csodák Palotájában

Szeptember 13-án nyitotta meg második évadát a Tudományos Csopa Cafe sorozatunk a Csopa Camponában. Minden hónapban egy-egy kutatót látunk vendégül, megismerjük munkáját, kutatási területét. Dr. Pallai Károly Sándor, óceanista, irodalomtörténész mesés tájakra kalauzolta a helyszínen megjelent érdeklődőket, s mindazokat, akik a Galileo Webcast jóvoltából a világhálón át követték a rendezvényt.

Vendégeinket dr. Paszternák András, a Tudományos Oktatási Központunk vezetője köszöntötte. A beszélgetés során megtudhattuk, hogyan kezdett el a miskolci jezsuita gimnázium diákja érdeklődni a messzi kultúrák, az óceánok világának nyelvei, irodalmi alkotásai iránt. Hallhattunk azokról az egyetemi tanárokról, akik nagy hatással voltak Károly kutatói pályafutására. Láthattuk, miért is fontos átgondoltan kutatási témát választani, megismerhettük az irodalomtörténészek mindennapi munkáját, a fiatal költők, műfordítók hétköznapjait.


Az Óceánok és tengerek irodalma című ismeretterjesztő előadás átfogó képet nyújtott a szigetvilág történetéről, európai meghódításáról, nyelvi és irodalmi sokszínűségéről. A videófelvételekkel, zenével, versekkel tarkított bemutató magával ragadta a közönséget. A Karib-tenger, az Indiai-óceán és Óceánia az első utazók beszámolói óta foglalkoztatják az európai tudományosságot. A szigetek és tengerek növény- és állatvilága, földrajza mellett történelmi, nyelvi és kulturális szempontból is rendkívül gazdag területekről van szó. A komoly múltra visszatekintő néprajzi és nyelvi kutatások mellett a szigetek, szigetcsoportok irodalmát csak most kezdik a szakemberek feltérképezni. 
 
Az előadást követően a kérdéseké volt a főszerep, hagyományainkat követve az előadó emlékkönyvünkbe is lejegyezte gondolatait. 


A rendezvény ezúttal is a Kutató Tanárok Országos Szövetségének partnerségében valósult meg, a közös kávézás felvétele hamarosan felkerül archívumunkba. A sorozat október 18-án, kedden folytatódik, részletes program hamarosan az alábbi linken.

(Fényképek: Tamás Péter)

Megjegyzések