CT - Csopa Tudás: Hantavírus

CT - Csopa Tudás rovatunkban ezúttal is Egyed László szemezget az elmúlt hónapok tudományos híreiből.
Kellemes az idő, járjuk a természetet, és nem is gondolunk rá, hogy miféle kockázatokra is kellene odafigyelnünk. Egyik ilyen a hantavírus fertőzés, amely a természetjárókat, mezőgazdasági dolgozókat, vadászokat, de a (szabadban gyakorlatozó) katonákat is fokozottan fenyegeti.

Kép forrása: CDC/Cynthia Goldsmith (Wikipedia)
Sok tíz évvel ezelőtt történt, hogy katonák a gyakorlat során a szabadban sátoroztak, és később súlyosan megbetegedtek, közülük többen meg is haltak. Ez az eset hívta fel a figyelmet a hantavírusra, amelyet a rágcsálók (elsősorban a mezei egér) terjesztenek, méghozzá a székletükkel, vizeletükkel. Az ezzel szennyezett port belélegezve kaphatjuk meg a fertőzést. A katonák egy olyan helyen verték fel a sátrukat, ahol nagyon sok fertőzött rágcsáló élt, és a sátorban belélegezték a vírussal fertőzött port. (Azóta szabály, hogy a katonáknak is csak lezárt aljú sátorban szabad aludni.)

Magyarországon szerencsére viszonylag kevés a súlyos hantavírusos megbetegedés, de ez viszont akár halált is okozhat (kb. 10% a halálozási arány). Tünetei magas láz, izomfájdalom, de okozhat vesekárosodást, veseelégtelenséget is, a beteg akár dialízisre is szorulhat. (Ez a Magyarországon is előforduló hantavírusnál áll fenn, Amerikában elterjedt változata súlyos tüdőtüneteket okoz.) Két évvel ezelőtt egy fiatal lány halt meg, akinél az orvosok (mivel ez a fertőzés nagyon ritka) nem ismerték fel a betegséget, de előfordult egy természetjáró férfivel is régebben, hogy életmentő dialízisre szorult. 

Érdemes tehát figyelni a környezetünkben észrevehető rágcsálókra, elsősorban az egerekre. Alapvető szabály, hogy soha ne fogjuk meg a döglött egeret, ne használjunk egérfogót. És ha olyan helyiséget takarítunk, amelyben egerek tartózkodhattak (télen nem használt nyaralónál ez előfordulhat), akkor a port nedves ronggyal töröljük, és tegyünk fel szájmaszkot, hogy az esetleg fetőzött port ne lélegezzük be. Ugyancsak alapszabály, hogy az erdei bogyós gyümölcsöket is megfertőzhetik az egerek a vizeletükkel, ezért csak bizonyos magasság fölöttről szedjünk belőlük.

A rovat korábbi hírei:

Megjegyzések