CT - Csopa Tudás: Gyógyászati mozaikok

CT - Csopa Tudás rovatunkban ezúttal is Egyed László szemezget az elmúlt hónapok tudományos híreiből.


Ázsiai tigrisszúnyog (Forrás: James Gathany/CDC - Wikipedia)
Az amerikai Centers for Desease Control and Prevention (CDC, betegségek megállításának és megelőzésének a központja) bejelentése szerint nincs többé kétség, hogy a Zika vírus fertőzés és a kisfejűség (amikor a csecsemő abnormálisan kis fejjel és aggyal születik) között oksági kapcsolat van. A vírus, amelyet szúnyogok terjesztenek, brazíliai felbukkanása óta gyorsan elterjedt Észak- és Dél-Amerikában. A kutatók próbálták megtalálni a kapcsolatot a vírus okozta fertőzés és a kisfejűséggel született csecsemők számának rohamos növekedése között. A CDC szerint az összegyűlt adatok egyértelműen igazolják a kapcsolatot. Egyébként várhatóan a nyáron a betegség az Egyesült Államok déli részén járványossá válik.

Forrás: Los Alamos National Laboratory - Wikipedia
Kínai kutatók arról számoltak be, hogy a CRISPR nevű génmódosítási eljárással módosították egy emberi embrió génállományát, annak érdekében, hogy ellenállóvá tegyék a HIV fertőzéssel szemben. A HIV vírus egy CCR5 nevű gén által kódolt receptor segítségével lép be a T-sejtbe, ezeknek az immunsejteknek a fertőzése eredményezi a szervezet védekezésének a súlyos károsodását, az AIDS-t (aquired immune deficiency, szerzett immunhiány). A kutatók ezt a gént módosították. A kísérletet életképtelen, beültetésre alkalmatlan embriókon végezték, és 3 nap elteltével meg is semmisítették ezeket. Már egy korábbi hasonló kísérlet nyomán komoly vita támadt ezeknek a kísérleteknek az etikus voltáról, és felvetődött, hogy ezeket be kellene tiltani. Egy nemzetközi tudományos csúcsértekezlet azonban még decemberben azt javasolta, hogy ezeket a kísérleteket folytatni kell, azonban a genetikailag módosított embriókat nem szabad anyaméhbe beültetni, velük terhességet létrehozni. Egyes kutatók azonban megkérdőjelezik az ilyen kísérletek hasznosságát, bár mások szerint viszont segíthetnek megérteni a korai emberi fejlődés folyamatát.


 Forrás: FloNight - Wikipedia
A rák kezelésére használt antioxidáns gyógyszereknek lehet nemkívánatos mellékhatásuk. A cukorbetegeknél nagyobb a rákos daganatok kialakulásának a kockázata. Kiderült, legalábbis egér-modelleken végzett vizsgálatokban, hogy a cukorbetegség kezelésére használt antioxidáns tulajdonságú szerek felgyorsították az áttétek kialakulását. Ugyan emberi betegeknél ezt még nem ellenőrizték, de úgy tűnik, nem árt az óvatosság ezeknek a szereknek a felírásánál.
 

 

Megjegyzések