Almákat hallgattunk a Csodák Palotájában

Mi már tudjuk, miről árulkodik az alma hangja! A Tudományos Csopa Cafe márciusi vendége, dr. Felföldi József, egyetemi tanár (Szent István Egyetem, Fizika-Automatika Tanszék) az élelmiszerek fizikájának varázslatos világába kalauzolta a helyszínen megjelenteket és a Galileo Webcast online közvetítésének nézőit. 

A Kutató Tanárok Országos Szövetségével közösen szervezett rendezvény házigazdája, dr. Paszternák András beszélgetett a vendégkutatónkkal. Megtudhattuk, hogyan vezetett az ELTE fizikus szakának elvégzése után az élelmiszer-kutatás irányába a tanszékvezető szakmai életútja. Rákérdeztünk, miért érdemes többek között a gyümölcsök, a zöldségek és a péksütemények fizikájával foglalkozni. Hallhattunk az ipari partnerekkel történő együttműködésekről, a hétköznapok kutatói-oktatói feladatairól. Felmerült a sajtóban megjelenő, élelmiszerekkel kapcsolatos hírek témája és a tudatos vásárlás kérdése. A bemutatókkal illusztrált Miről árulkodik az alma hangja? Új kutatási irányok és lehetőségek az élelmiszerek vizsgálatában című ismeretterjesztő előadás keretében képet kaptunk a tanszéken folyó kutatómunkáról.

Megismertük a fejlesztés alatt álló módszereket, melyek segítségével a nyersanyagok és a termékek minőségével kapcsolatos mechanikai, optikai, elektromos jellemzők roncsolás mentesen vizsgálhatók. Tanulmányoztuk az akusztikus módszereket és az alkalmazási lehetőségeket (roppanósság, gyümölcsök érettsége stb.), foglalkoztunk olyan izgalmas és élenjáró területekkel, mint az ún. „hiperspektrális látórendszer” vagy az íz-vizsgálat elektronikus nyelvvel.


A találkozó harmadik részében a közönség kérdéseié volt a főszerep, szóba kerültek a nemzetközi együttműködések és a piacra kerülő műszerek fejlesztésének lehetőségei is.

A márciusi Tudományos Csopa Caferól készült felvétel hamarosan felkerül archívumunkba.
Legközelebb április 12-én, kedden 17:30-kor találkozunk: a Tudományos Csopa Cafe rendezvényén dr. Nagy János csoportvezetővel (MTA Wigner Fizikai Kutató Központ, Űrtechnika kutatócsoport) kávézunk.

Feltérképezzük, hol tart ma az űrkutatás, milyen feladatok hárulnak a Magyarországon dolgozó szakemberekre. Betekintünk az űrkutatók titokzatos világába, közelebb hozzuk hétköznapjaikat az érdeklődőkhöz. Beszélünk a kutatócsoport eredményeiről, a nagy megbízhatóságú, sugárzásnak ellenálló és hiba-toleráns űrelektronikák, valamint a nagy pontosságú mechanikák gyártása terén elért eredményekről. Megvizsgáljuk, miért fontosak az elektronikus földi támogató berendezések, megismerjük az űrszondákhoz (VEGA, Phobos, Cassini és Cluster) kapcsolódó műszerfejlesztés rejtelmeit.


(fényképek: Paszternák-Szendy Barbara)

Megjegyzések