Nyelvész bloggerek a Csopában

Február 9-én folytatódott tudománynépszerűsítő sorozatunk, melynek keretében kutatókkal beszélgetünk munkájukról. A Tudományos Csopa Cafe rendezvényén Ludányi Zsófiával, Kovács Rékával és Falyuna Nórával, az MTA Nyelvtudományi Intézetének munkatársaival kávéztunk. 
Paszternák András, tudománykommunikációs koordinátorunk köszöntötte a helyszínen megjelenteket és mindazokat, akik a világhálón követték az esti programot. Megtudhattuk, miért lettek nyelvészek a vendégeink, mennyire érinti munkájukat a helyesírás szabályainak 2015-ös változása, hogyan kezdtek hozzá a nyelvi ismeretterjesztéshez. Hallhattunk a Facebook közösségük aktív felhasználóiról. Réka a terminológia, Nóra a pragmatika, míg Zsófi a számítógépes helyesírás-ellenőrzés világába kalauzolta az érdeklődőket.

 
A Sokszínű nyelvi ismeretterjesztés című előadásban beszámoltak a helyesiras.mta.hu portal létrejöttéről és célkitűzéseiről, példákkal illusztrálva ismertették az egyes funkciókat. Képet kaphattunk a weboldal keretein belül működő Helyes blog témaköreiről, illetve arról a folyamatról, kutatómunkáról, mely egy-egy blogbejegyzés születését kíséri. A helyesírási szabályok változását, az átmeneti időszak kettősségét gyakorlatban is teszteltük a portál segítségével. A jelenlévők nyelvtani ismereteit interaktív kvízzel ellenőriztük. A felmerült kérdésekre a Helyes blogban találtunk válaszokat.
A rendezvény záró részében, a nézői kérdések kerültek megválaszolásra. Hagyományainkat követve, a nyelvészek az emlékkönyvünkben hagytak üzenetet. 
 

A februári Tudományos Csopa Caferól készült felvétel hamarosan felkerül archívumunkba

Legközelebb március 8-án, kedden 17:30-kor találkozunk, vendégünk dr. Felföldi József, egyetemi tanár (Szent István Egyetem, Élelmiszertudományi Kar, Fizika-Automatika Tanszék), akivel a Miről árulkodik az alma hangja? Új kutatási irányok és lehetőségek az élelmiszerek vizsgálatában témáról beszélgetünk. Aktuális programunk a www.csopa.hu oldalon érhető el.

(fényképek: Tamás Péter)

Megjegyzések