Mikrokapszulákba zárt csodák

Tudományos Csopa Cafe decemberi rendezvényén az anyagtudományé és a kémiáé volt a főszerep. Dr. Szabó Tamás, az MTA Természettudományi Kutatóközpont tudományos munkatársa a mikrokapszulák világába kalauzolta a helyszínen megjelent és az online közvetítést figyelemmel kísérő érdeklődőket. Hagyományainkat követve, először tudománykommunikációs koordinátorunk, beszélgetett a kutatóval. 

Megtudhattuk, a vegyészmérnöki szak elvégzése után az ipar és az akadémiai kutatás közül miért választotta az utóbbit vendégünk. Bepillanthattunk a vegyészek hétköznapjaiba, kiderült, mivel is foglalkoznak az anyagtudomány művelői a mindennapokban. Szóba kerültek a doktoranduszi évek, és a posztdoktori kutatási projekt keretében jelenleg vizsgált rendszerek.
Mikrokapszulákba zárt lehetőségek című előadásban, a korrózióvédelem területéhez kapcsolódó felhasználás részletes bemutatása mellett, érintőlegesen szó esett a kapszulák gyógyászatban történő hasznosításával kapcsolatban, az Anyag- és Környezetkémiai Intézetben zajló kutatásokról.

Az előadás során felmerült kérdések sem maradtak megválaszolatlanul. Meghívásunkat az alábbi bejegyzéssel köszönte meg az előadó vendégkönyvünkben:
„Nagyszerű kezdeményezés a Csopa Cafe, kívánom, hogy sok kis és nagy gyerekkel szerettessék meg a világ csodáit!”
Köszönet mindazoknak, akik közreműködtek a rendezvény szervezésében és lebonyolításában.
Tudományos Csopa Cafe korábbi rendezvényei az alábbi linken nézhetők vissza a Galileo Webcast jóvoltából: http://archive.galileowebcast.hu/20151110-1208_Tudomanyos_Csopa_Cafe/indexx.html
Programsorozatunkról beszámolt a Duna World tévécsatornán futó Novum műsor (a riport 13:00-tól kezdődik): http://novumtv.hu/adasaink/2015-11-28
Legközelebb 2016. január 12-én, kedden találkozunk 17:30-tól. Vendégünk dr. Berényi Szilvia (MTA-BME Lendület Kémiai Nanoérzékelők Kutatócsoport, BME Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék), aki Nanogyógyászat és nanodiagnosztika címmel tart előadást a jövő orvosainak eszközeiről.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Megjegyzések