Vulkánkitörés a Csodák Palotájában, elindult a Tudományos Csopa Cafe

November 10-én, Öveges professzor úr emlékének adózva, a legendás fizikus tévésorozatából ismert kísérletekkel gazdagított előadásokat tartottunk az Öveges-teremben. Délután, a Tudományos Világnap alkalmából, útjára indult új sorozatunk a Tudományos Csopa Cafe, mely ezentúl, minden hónap második keddjén egy-egy  kutatót lát vendégül tudományos játszóházunk kávézójában.
Nyitórendezvényünk előadója Harangi Szabolcs, az MTA doktora, tanszék- és kutatócsoport vezető egyetemi tanár (MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport) volt, aki a vulkanológusok hétköznapjait hozta közelebb a helyszínen megjelent és a programot, a Galileowebcast jóvoltából, online követő érdeklődőkhöz.

Bevezetésként, tudománykommunikációs koordinátorunk beszélgetett a kutatói létről Harangi tanár úrral. Választ kaptunk arra, mit csinál egy vulkanológus a mindennapokban, mi jelent igazi kihívásokat a vulkánok vizsgálóinak. Megtudhattuk azt is, miért tartja fontosnak előadónk a széles társadalmi rétegeket elérő tudománynépszerűsítő kezdeményezéseket, legyen szó akár blogokról (Tűzhányó blog), ismeretterjesztő előadásokról vagy interaktív bemutatókról.
A vulkáni tevékenység alapjelenségeinek ismertetése után az erdélyi Csomád felé vettük az irányt, arra keresve a választ, vajon felébredhetnek-e a látszólag inaktív tűzhányók? Megismerhettük a terepen és laboratóriumokban dolgozó hazai vulkánkutatók módszereit és legfrissebb tudományos eredményeit. 
A Tudományos Csopa Cafe december 8-án folytatódik, dr. Szabó Tamás vegyészmérnök, az MTA Természettudományi Kutatóközpont tudományos munkatársa látogat el hozzánk, hogy bevezesse a nálunk kávézókat, a mikrokapszulák rejtelmes világába. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A novemberi előadás rögzített változata hamarosan elérhető lesz a csopamedia blogon.







Megjegyzések