Energiaforradalmár-képző és energikus energia show - így telt az ENERGIA 2019 témanap az MEKH Energiaköveteivel

Molnár Janka Sára a színpadon
Kedden délelőtt került sor a 2018/19-es tanév nyolcadik témanapjára tudományos szórakoztatóközpontunkban. Folytatva a tavaly megkezdett utat, márciusban ismét egy, a hazai energiaszektor által életre hívott oktatási program mutatkozott be a a Csodák Palotájában. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) Energiaköveteinek foglalkozásain 350 felső tagozatos tanuló, középiskolás diák, pedagógus vett részt Budakesziről, Budapestről, Budaörsről, Tápiószecsőről, Tárnokról és Telkiből.

Nagy Bence és az energiaforradalmárok
Az MEKH Energiakövetek program célja, a fogyasztói tudatosságot fejlesztő szemléletformálás és a jövő szakembereinek felkarolása. Az egyetemisták által tartott interaktív órák és kísérlet bemutatók élményszerűen, új szemlélettel dolgozzák fel az energiatermelés, a tudatos energiafelhasználás és az energiatakarékosság témáját.

Öveges termünkben Molnár Janka Sára (Eötvös Loránd Tudományegyetem, fizika szak) rendhagyó energikus energia show-ja várta az érdeklődőket. A megújuló és a nem megújuló energiaforrásokkal foglalkozó látványos kísérletekben a tanulók is feladatokat kaptak mind a négy telt házas bemutatón. A tüzes, nitrogénes, lángoló és robbanó csodák nagy sikert arattak a közönség körében.  


Az energiaforrádalmárok képzését Nagy Bence (Eötvös Loránd Tudományegyetem, biológia-földrajz tanár szak) tartotta a Richter Gedeon laborban, szintén négy körben. Interaktív óráján számos fontos kérdésre hívta fel a résztvevők figyelmét, hangsúlyozva az egyéni felelősséget bolygónk megóvásának tekintetében. A fiatalok csoportmunkában történő vizsgálódás segítségével kaptak energetikai és környezetvédelmi áttekintést. A játékos aktivitások során bebizonyosodott, hogy minden cselekedetünknek van energetikai vonzata, a legegyszerűbb ötletekkel is hatalmas energiamegtakarítást lehet elérni.


Hasznos ajándékok...
Valamennyi résztvevő MEKH Energiakövetek ajándékcsomagban részesült. 

A nap sikeres szervezéséért és lebonyolításáért köszönet az MEKH Energiaköveteinek; a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak; Ollé Ágnesnek, Kompaktor Veronikának és Open Communications Kft. csapatának; valamint a Csopa közreműködő szervezeti egységeinek.



Következő témanapjaink:
(fotók: Garami Zsófia, Tamás Péter)