Milyen időnk lesz tíz nap múlva? - Merics Attila az időjárás-előrejelzés tudományáról

Merics Attila a Csopában
Kedden az OMSZ - Csopa Meteorológiai Estek második rendezvényével folytatódott szezonzáró Csopa Night Maratonunk a Richter Gedeon laborban. Az Országos Meteorológiai Szolgálattal közösen szervezett program vendégével, Merics Attila időjárás-előrejelző szakemberrel, repülésmeteorológussal Paszternák András tudománykommunikációs vezetőnk beszélgetett A meteorológus és a "kristálygömb" című ismeretterjesztő előadás előtt. Szóba került a gyermekkori, balatoni élményeken alapuló pályaválasztás, felidéztük az egyetemi éveket, feltérképeztük a szakma szépségeit, kihívásait és nehézségeit. Megismertük a repülésmeteorológus legfontosabb feladatait, munkavégzésének körülményeit.



A prezentáció átfogó képet nyújtott a hosszú- és rövidtávú időjárás-előrejelzés kulisszatitkairól és tudományos hátteréről, láttuk az elmúlt évtizedek fejlesztéseit, beszéltünk a közeljövő innovatív lehetőségeiről. Betekintést nyertünk az OMSZ operatív működésébe, számba vettük a feladatköröket, a prognózisok születésének mechanizmusát.

A Galileo Webcast online közvetítésének felvétele itt érhető el:


Az előadás diái (a szerző engedélyével közölve):


Az estét a kérdések megválaszolásával zártuk, megvitattuk az előrejelzések utólagos értékelését, a társadalmi elvárásokat és a média szerepét is.

A program után még hosszan beszélgettünk az esti szolgálatba igyekvő szakemberrel a mindannyiunkat érintő és érdeklő időjárási jelenségekről.

A szervezésért ezúton mondunk köszönetet Fejes Edina meteorológusnak, a sorozat szakmai koordinátorának. A korábbi előadások visszanézhetők weboldalunkon.

(fényképek: Anastasiou Alexandra)