ENERGIA 2018 - az MVM Partner Zrt. Edukációs Programjával indult az élménynapok sorozata a Csodák Palotájában

Antosz Balázs, Pénzes László, Erdősi Nikoletta és Fülöp Marcell
2018 tavaszától szakmai partnereink bevonásával élménynapok sorozatát indítjuk útnak a megújult óbudai Csodák Palotájában. Az első rendezvényen az MVM Partner Zrt. Edukációs Programja mutatkozott be tudományos központunkban. Kedden és a szerdai ráadásnapon három turnusban közel 240 felső tagozatos diák, pedagógus, ismeretterjesztéssel foglalkozó szakember tanult az energia tudományáról a Pénzes László (MVM Partener, Műszaki Menedzsment Osztály) által irányított oktatási csapat - Erdősi Nikoletta, Antosz Balázs és Fülöp Marcell - jóvoltából.

 
 
Pénzes László a szélenergiáról...
"Ünnep ez a mai nap itt a Csodák Palotája falai között, hiszen a téma kiváló ismerői, olyan szakemberek jöttek el hozzánk, akiknek a mindennapi munkája az energiához kötődik." - osztotta meg nyitógondolatait a Galaxis terem hallgatóságával Paszternák András tudománykommunikációs vezetőnk. 

A László vezette kétszer negyvenöt perces interaktív foglalkozás átfogó képet nyújtott a villamosenergia-rendszerről és a megújuló energiákról. A fizikai törvényszerűségeket a Marcell által elvégzett kísérletek tették érthetővé a közönség számára. Nikoletta és Balázs gondoskodott arról,  hogy a modern technika segítségével a színpadon zajló történések is mindenki számára jól láthatók legyenek, illetve a feltett kérdésekre helyesen válaszolókhoz eljusson a jól megérdemelt Villany Körtis jutalom. 

Fülöp Marcell a napenergiáról...
A tanulók bevonásával végrehajtott bemutatók, a körbeadott szemléltetőeszközök, a közös szavazások, az energetikai dioráma,  az informatív grafikák hozták még közelebb az energetika szakterületét az érdeklődőkhöz. Valamennyi résztvevő megkapta az MVM Partner oktatási csomagját, melyben számos, a tanulmányok során hasznosan forgatható segédanyag kapott helyet. 

Az élménynap második felében a Csopa két emeletének 250 interaktív eszközét fedezték fel a Budapestről és vonzáskörzetéből érkező csoportok. Kedden a mosonmagyaróvári FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont tudománykommunikátorai is csatlakoztak hozzánk Mészáros Péter vezetésével.
A hangulatot Seregi Lilla biatorbágyi tanárnő levelénél jobban mi sem tudnánk visszaadni:
"Nagyon-nagyon köszönöm a keddi napot! A gyerekeket alig tudtuk rávenni a hazaútra. Ha másnap reggel szóltunk volna nekik, hogy vége a programnak, talán még akkor is méltatlankodtak volna a korai indulás miatt. Az előadáson aktívan jelentkeztek és kérdeztek, a Palota nyújtotta élményekkel nem bírtak betelni... Nagy élmény volt!"

Köszönet Szabó Nóra háttértámogatási igazgatónak (MVM Partner Zrt.) és mindazoknak, akik az ENERGIA 2018 - A fizika világa érdekes! program szervezésében és lebonyolításában közreműködtek.

Az MVM Partner Zrt. beszámolója itt tekinthető meg.

A következő, iskolásoknak szóló tematikus élménynapokról a www.csopa.hu weboldalunkon és a Csopa Pedagógus Klub hírlevelében olvashatnak majd. 

(fényképek: Tamás Péter és PA)