Nyolc csoda a Szent István Egyetemről - több mint ötszáz érdeklődő ismerkedett a jövő technológiáival a Csopában

Technológia a tudomány szolgálatában...
Kedden reggel lelkes egyetemi oktatók és hallgatók vették birtokba a Csodák Palotája játékterét, hogy nyolc állomáson közelebb hozzák a felsőoktatási intézmény karainak tudományát, a jövő technológiáit a budapesti, ceglédi, pomázi, százhalombattai, törökbálinti, váci óvodai, általános és középiskolai, tanulóköri csoportokhoz. Egyéni látogatókkal kiegészülve több mint ötszázán várták a nyitást, hogy a kilenctől délután egyig tartó témanap során játszva tanuljanak szakmai partnerünktől tematikus egységeinkben. 

A Természet műhelyében a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar munkatársaitól a háztartási környezetszennyezés csökkentéséről, a gluténérzékenységről és a vadon élő állatok jelölésére használható modern eszközökről hallottak az érdeklődők. 

A Kreatív építési területen mindenki berendezhette - a szakemberek iránymutatása alapján - a saját táját a Tájépítészeti és Településtervezési Kar interaktív terepasztalán.


A Tudósok csarnokában az Agrár- és Gazdaságtudományi Kar standján a mag csodái, a Szarvasi Arborétum madár- és növényvilága, valamint a Körösök völgyének rejtelmei tárultak fel a kicsik és nagyok előtt. Ugyancsak itt kapott helyet a Kertészettudományi Kar, ahol a növényfigyelő szenzorok és műholdak modern kertészetben betöltött szerepéről szerezhettünk ismereteket. 


Az emeleti közösségi térben a Gépészmérnöki Kar az ipar és a mezőgazdaság területén alkalmazható megoldásokat mutatta be, az Élelmiszertudományi Kar a gépi látással vezérelt robotok, a számítógépes látórendszerek világát hozta közelebb a résztvevőkhöz. A Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar izgalmas, interaktív kalandra hívta a fiatalokat, lehetőséget teremtve hazánk régióinak, turisztikai desztinációinak és gazdaságának megismerésére.

A Richter Gedeon labor előtere Ybl Miklós Építéstudományi Kar sokszínűségébe engedett betekintést. Sokan készítettek ékszert betonból, festettek egyedi építőanyagkockákat, építtettek a hőszigetelő anyagokból. Odabent tematikus foglalkozások zajlottak, megtudtuk milyen kőzetek alakultak ki hazánkban, mit nevezünk talajnak, mire épül a ház. Az elméleti ismeretek mellett gyakorlati vizsgálatokra is volt lehetőség. 

 
A Nap terem adott otthont a 30. Tudományos Csopa Cafénak, melynek ezúttal szintén a Szent István Egyetemről érkezett a vendége. 

A témanapra ellátogatott Palkovics László, az egyetem rektora is. 

Ezúton mondunk köszönetet Pusztay Gabriellának és Farkas Alexandrának, a SZIE Médiaközpontjából, a témanap szakmai programjának koordinálásáért, valamint minden közreműködőnek, aki hozzájárult a rendezvény sikeréhez.



Következő témanapjaink:

(fényképek: Garami Zsófia, Tamás Péter)