Rosalind Franklin - Csodák Palotája - Tudósok csarnoka

Rosalind Franklin

(1920 – 1958)

Cambridge-ben végzett kémiai tanulmányokat. A 2. világháború alatt hadicélú kutatásokban vett részt. 1945-től 1951-ig Párizsban a röntgenkrisztallográfia szakértőjévé képezte ki magát. 1951-től 1953-ig a londoni King's College-ben a John Randall által vezetett laboratóriumban a DNS röntgenkrisztallográfiai vizsgálatán dolgozott. Fontos összefüggéseket ismert fel a DNS szerkezetével kapcsolatban. Kitűnő röntgenkrisztallográfiai felvételei alapján - melyeket Wilkins az ő tudta nélkül mutatta meg James Watsonnak - állította fel Watson és Crick a DNS "kettős csavar" modelljét. 1953-túl a Birkkbeck College-ben Desmond Bernal vezetése mellett a dohánymozaik-vírus szerkezetének kutatásában ért el jelentős eredményeket. Fiatalon, 1958-ban halt meg. James Watson, Francis Crick és Maurice Wilkins 1962-ben orvosi Nobel-díjat kaptak a DNS szerkezetének megállapításáért, Rosalind Franklin ekkor azonban már halott volt.  

Vissza a Tudósokhoz   

A Csodák Palotája ezúton mond köszönetet a História – Tudásnaptár szerzőinek és szerkesztőinek a tudóséletrajzok felhasználásának engedélyezéséért. 
A História - Tudósnaptár 2007. január 1-én indult nyilvános internetes szolgáltatás, amelyben neves magyar és külföldi természettudósokat, tanárokat mutatunk be születési és halálozási évfordulójuk kapcsán. A szolgáltatás egy naponta frissülő adatbázison alapul, és elsősorban az interneten fellelhető szabad hozzáférésű webdokumentumokra épül. A szolgáltatás célja ismeretterjesztés, a figyelem ráirányítása a fizika, matematika és más természettudományok jeles személyiségeire, a tudománytörténet fontos alakjaira és tevékenységükre.

Vissza a Tudósokhoz