Tudománykommunikációs felkérések

Merre tart a tudomány? 

2024. szeptember 14-én került sor a Magyarországi Szóvivők Országos Egyesülete szervezésében a Lehetőségek és kihívások a tudománykommunikáció világában című programra, melynek keretében előadásokon és kerekasztal-beszélgetésen vehettek részt a szervezte tagjai. 

A Lauder Multiverzum Innovációs Tér (MIT) Diáklaborban megjelenteket Horányi Gábor, a Lauder Javne Iskola főigazgatója és Orodán Sándor, az egyesület elnöke köszöntötte. 



Az este szervezője és moderátora Farkas Alexandra tudománykommunikátor volt, aki így összegezte a rendezvényt: 

"Régi álmom volt egy olyan tudománykommunikációs program, ahol teljesen eltérő szemszögből mesélhetünk egymásnak arról, ki hogyan dolgozik. Valaki óvodásoknak és iskolásoknak mesél a fizika és a kémia világáról, valaki videós tartalmakat és rádióműsorokat gyárt, valaki csoportokat vezet, valaki cikkeket és sajtóanyagokat ír és még sorolhatnám. Bár a célcsoport és a közlés formája nagyon más, a célunk - a tudományos eredmények közérthető átadása - mégis összeköt minket."

Elsőként Paszternák András, a Csodák Palotája tudománykommunikációs vezetője és a Lauder Javne Iskola STEAM-programkoordinátora tartott előadást Mi kell a tömegeknek? - Húsz év a tudománykommunikáció árnyékában címmel, megosztva tapasztalatait a témával kapcsolatban. Őt Bihari Dániel, a 24.hu újságírója követte, aki a sajtó oldaláról vázolta fel a tudományos közeggel történő kapcsolattartás sikereit és nehézségeit. Kiss Lászó csillagász, akadémikus a kutatói és intézményi tudománykommunkáció világát hozta közelebb az érdeklődőkhöz. 



A prezentációkat követően kerekasztal-beszélgetés vette kezdetét a közönség aktív közreműködésével. 

(fényképek: Csurgó Gábor)

Mesterséges intelligencia az oktatásban

A Bosch Magyarország vállalati magazinjában (2024/03. szám, 24-25. oldal) jelent meg interjú tudománykommunikációs vezetőnkkel a Mi lesz velünk, ha a robotok beülnek az iskolapadba a diákok mellé? című cikk részeként. A beszélgetés rövidített változata felkerült a cég IoT blogjára is.