Energiahatékonyság, agykutatás, muzeológia és pedagógia - szakemberek a STEAM-követ képzésen

Mészáros Fannit, Toronyi Zsuzsannát,
Babiczky Ákost és Fehérvári Andrást
tudománykommunikációs vezetőnk,
Paszternák András kérdezte

A Csopa kényszerű zárva tartása és a középiskolai digitális oktatás teremtette rendhagyó körülmények között is folytatódott a Lauder Javne Iskolával közös STEAM-követ képzésünk az utóbbi hetekben. A szerdai virtuális tanórákon - a január végén indult sorozatot folytatva - négy szakembert kérdeztünk pályaválasztásról, mindennapi munkáról, az ismeretterjesztés fontosságáról. 

Március 17-én Mészáros Fannival (APPLiA Magyarország Egyesülés) az elektromos hulladékok kezeléséről, az energiahatékonyságról, a környezettudatos szemléletformálásról beszélgettünk. A jogi, közgazdasági és környezeti tanulmányok során szerzett tapasztalatok mellett, átfogó képet kaptunk az APPLiA működéséről, az európai jogalkotásban betöltött szerepéről, a széles társadalmi rétegeket, különböző generációkat megszólító kezdeményezéseiről.

Babiczky Ákos (ELKH Természettudományi Kutatóközpont, Hálózat és Viselkedés Neurobiológia kutatócsoport, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Pszichológia/Kognitív tudomány Doktori Iskola) agykutató volt a vendégünk március 10-én. A tizenegyedikes korosztályt megszólító, közvetlen hangvételű virtuális látogatás során számos érdekes információval gazdagodtunk az agykutatás legújabb eredményeinek tekintetében. Az óra során felvetett kérdésekre adott válaszok elgondolkodtatták a továbbtanulásukat tervező fiatalokat.

Március 3-án Toronyi Zsuzsannával, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatójával találkoztunk.  A XXI. század megváltozott múzeumi, látogatói szokásai éppúgy terítékre kerültek, mint a nemzetközi kapcsolatok vagy az emlékek megőrzésének kérdésköre. Foglalkoztunk az intézmény aktuális, online projektjeivel. A szakember lelkesedése és elhivatottsága magával ragadó volt.

A Prágában élő Fehérvári Andrástól a pedagógia tudományáról tanultunk február 24-én. Megosztotta velünk a felsőoktatásban és a vállalkozásindítás terén szerzett tapasztalatait. A kacskaringós életút egyes állomásai – a berlini vallási tanulmányoktól, a Lauderben tanárként eltöltött éveken át, a portugáliai PhD-képzésig – számos dilemmát, izgalmas kérdést vetettek fel a hallgatóság körében.

Köszönjük a velünk töltött tanórákat, az új ismereteket!

STEAM-követ Naplónk korábbi bejegyzései itt olvashatók