Miként mérhető a felsőoktatás minősége? - Merkei Dóra a Csodák Palotájában

Merkei Dóra a Csopában

A szervezet elnöke, Merkei Dóra egyetemi hallgató kutatásainak legújabb eredményeit ismertette a tudományos élményközpontban. Bevezetésként Paszternák András tudománykommunikációs vezetőnk kérdezte vendégünket pályaválasztásáról, a koronavírus alatti egyetemi életről, a felsőoktatási rangsorok nehezen kiismerhető világáról. 

Az intézmény hallgatóinak véleményén alapuló felmérés eredményeinek közérthető összefoglalásából megtudtuk, hogy Dóra a tudományos diákköri (TDK) kutatásai  során a felsőoktatás minőségének mérési lehetőségeit tanulmányozta. A dolgozatomban a minőség fogalmával, a minőségmenedzsment rendszerek kialakulásával foglalkozik. A nemzetközi szakirodalom, a globális trendek áttekintése mellett, a magyarországi oktatás területén tett intézkedéseket, szabályozásokat is elemzi. 

A tanulmány, egy a BME nyolc karának hallgatóival készített  felmérés segítségével, több szempont mellett elsősorban a karokkal való elégedettséget vizsgálja. A munka célja egy olyan szempontrendszer felállítása a felsőoktatás minősítésére, amely figyelembe veszi mind az akadémiai, mind a hallgatói oldal visszajelzéseit.

 
 
Az előadó közvetlen stílusa hozzájárult ahhoz, hogy szinte mi, az iskolapadból már kinőtt érdeklődők is, újra egyetemistának érezhettük magunkat a szombat délutáni programon.  

Zárásként a felmerült kérdésekre kaptunk választ, majd szakmai partnerünk képviselője lejegyezte gondolatait a sorozat emlékkönyvébe. 
 
A beszélgetés és az előadás kedden 19 órától nézhető vissza a Galileo Webcast és a Csopa közösségi oldalán. 

(Képek: Tepliczky István és PA)