A biofizika rejtelmei egy szegedi kutató szemével - Páli Tibor a Csodák Palotájában

Páli Tibor a Csopában
Mindig öröm számunkra, ha a fővároson kívüli tudományos műhelyekből láthatunk vendégül kutatókat a Csodák Palotájában. A Tudományos Csopa Cafe sorozat negyvenedik előadója Szegedről érkezett hozzánk, hogy a sejtjeink proton-szállító biomolekuláris forgómotorjáról meséljen az érdeklődőknek. Páli Tibort, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont Membrán Biofizika Kutatócsoportjának vezetőjét, a "Családban marad" pályázat nyertesét Paszternák András tudománykommunikációs vezetőnk kérdezte pálya- és témaválasztásáról, a vidéki kutatói létről, a Németországban eltöltött évekről és a zenéhez fűződő viszonyáról. Hallhattunk a tudományos munka sikerességének méréséről és az ismeretterjesztés fontosságáról is.
 
A tudománynépszerűsítő előadáson a természet leguniverzálisabb proton pumpája, a vakuoláris proton-ATPáz (röviden V-ATPáz) működéséről kaptunk átfogó képet. A bemutatott animációk nagyban segítették a lejátszódó folyamatok megértését. Megtanultuk, hogy a V-ATPáz egy molekuláris forgómotor, amely az ATP kötéséből és bontásából nyert kémiai energiát egy ún. rotor domén forgatására használja, ami pedig a membránon keresztüli proton szállítást eredményez. Megfigyeltük, a motor részeinek egymással és a környező membránmolekulákkal való kölcsönhatását, a gátlóanyagoknak a funkcióra és az alegységek szerveződésére gyakorolt hatását, valamint a forgó mechanizmus működését. Megtudhattuk, a kutatócsoport miként határozta meg a természetes környezetében működő V-ATPáz rotorjának forgási frekvenciáját, milyen hatással lehet a zenéből előállított elektromos tér a V-ATPáz aktivitására.
 

A kutatást lépésről-lépésre bemutató prezentáció, az előadó elhivatottságát tükrözte, rávilágított a szakmai munka nehézségeire és szépségeire is. 

 

A felmerült kérdések megválaszolása után vendégünk lejegyezte gondolatait a sorozat emlékkönyvébe. 

A rendezvény a Galileo Webcast és a Csopa közösségi csatornáján nézhető vissza.  

(Fényképek: Tepliczky István, PA)