Űrutazás fizikus szemmel - Rockenbauer Antal a Csodák Palotájában

Rockenbauer Antal a Csopában
Az őszi szezon második Tudományos Csopa Cafe rendezvényének Rockenbauer Antal, Prof., DSc, emeritus professzor volt a vendége. A kora délutáni junior kalandokat követően, ezúttal egy képzeletbeli űrutazásra indultunk a Proxima Kentaurira.

Az ötödik évfordulóját ünneplő sorozat hagyományait követve, bevezetésként igyekeztünk megismerni vendégünket. Pályaválasztásáról, kutatói és ismeretterjesztői (az előadó blogja és Qubit rovata) tevékenységéről dr. Paszternák András, a Csodák Palotája tudománykommunikációs vezetője kérdezte a szakembert. 

A lebilincselő tudománynépszerűsítő előadás az alábbi - a relativitáselmélet rejtélyeinek megértését segítő - kérdéseket boncolgatta: Hogyan érhetünk oda rövidebb idő alatt, mint a fény? Az utazásról visszatérő űrutas miért lesz fiatalabb ikertestvérénél? Mennyi üzemanyag kell az űrutazáshoz? Tartanunk kell-e idegen civilizációk látogatásától?  
 
Rockenbauer professzor úr energikus prezentációja során úgy éreztük, valóban úton vagyunk a távoli célpont felé.

Zárásként a hallgatóság kérdései kerültek megválaszolásra, majd fizikusvendégünk lejegyezte gondolatait a sorozat emlékkönyvébe. 


 A rendezvény visszanézhető a Galileo Webcast és a Csopa közösségi oldalán.  

 

(fénykép: Tepliczky István, PA)