Az orvoslás tudománya - Stark Klára Aliz és Erdős Sándor a Csodák Palotájában

Harc a sejtekkel - az OncoVR főhőse
A  nyár elején, a "Családban marad" tudománykommunikációs pályázat meghirdetésekor, talán nem is sejtettük mennyire izgalmas témákkal jelentkeznek majd az ismeretterjesztésre nyitott egyetemisták, szakemberek a felhívásra. Stark Klára Aliz, végzős orvostanhallgató és Erdős Sándor, PhD képzését kezdő orvos pályaműve az elsők között érkezett. Amikor most szombaton, a Tudományos Csopa Cafe ismeretterjesztő előadásait megelőző beszélgetésen megismertük a Semmelweis Egyetem hallgatóit, már biztosak voltunk benne, hogy jó döntést hozott a felkért szakmai zsűri kiválasztásukkor. 

Stark Klára Aliz a Csopában
A hivatásuk iránt elkötelezett fiatalokat Paszternák András tudománykommunikációs vezetőnk kérdezte  pályaválasztásukról, az orvosi szakma általuk művelt területeiről, kutatásaikról, az eddig elért eredményeikről, terveikről. 

A Galaxis teremben elsőként Stark Klára Aliz előadását hallgattuk meg a Sejt - az élővilág pixele címmel. A gyerekek számára is könnyedén követhető, gazdagon illusztrált prezentáció a számunkra nem látható világban kalauzolta az élet jelenségeire, folyamataira kíváncsi közönséget. Az élővilág legkisebb alapkövével, a sejttel ismerkedtünk. Sorra vettük alkotó egységeit, ezek funkcióit, evolúciós változásait. Meghökkentő és elgondolkodtató példákat láttunk sokszínűségükről, szerepükről, élettartamukról. 


Miután áttekintettük az alapokat, a humán medicina szemszögéből vizsgáltuk meg, miként módosíthatók a "pixelek". Tanultunk többek között az őssejt terápiáról, a génsebészetről, a mesterséges megtermékenyítésről. 

A magával ragadó előadást Klára személyes, medikusi történetei tették még élvezetesebbé. Zárásként a hallgatóság kérdései kerültek megválaszolásra. 


 
A délután második részében Erdős Sándor gyermekgyógyász, a Technológiával az Egészségért Alapítvány alapítója mutatta be az OncoVR csapatának hiánypótló és úttörő tevékenységét.

Erdős Sándor volt a vendégünk
A Gyógyulás a virtuális térben előadás középpontjában a virtuális valóság (VR) gyermekonkológiai felhasználási lehetőségei álltak. A technológia orvosi alkalmazásait összefoglaló bevezető után a daganatos betegségekkel küzdő páciensek gyógyulásához vezető rögös út megkönnyítéséhez hozzájáruló fejlesztésekről hallottunk. A kicsik hangulatát, mentális állapotát, fájdalomtűrését segítő, az általános jólétet célzó beavatkozásokkal kapcsolatos kihívásokról, első eredményekről kaptunk átfogó képet. 


A 2017-ben indult kezdeményezés kezdeti lépéseitől, a kutatási háttérrel indított virtuális valóság foglalkozásokon át jutottunk el az elismerésekig, a saját játék fejlesztéséig. Sándor és csapattársainak elhivatottságát látva biztosak vagyunk abban, hogy hallunk még az OncoVR-ról, a korházban fekvők, kezelésre járók hangulatát javító kezdeményezésről. 


A projektbemutató során foglalkoztunk a technológiai platformok folyamatos változása teremtette kihívásokkal, a játékfüggőség kialakulásának kérdésével. A hazai tudománykommunikációs versenyek döntőiben is feltűnő vendégünk energikus előadása emlékezetes marad az indításának ötödik évfordulóját ünneplő Tudományos Csopa Cafék sorában.  

(Fényképek: Tepliczky István és PA)