Kikkel találkozhatunk az ősszel a Csodák Palotája ismeretterjesztő programjain?

A Csodák Palotája egyik fontos küldetése a természettudományok törvényszerűségeinek interaktív, játékos bemutatása mellett, hogy kapcsolatot ápoljon a hazai tudományos műhelyekkel, teret biztosítson a legfrissebb kutatási eredményeknek.

Az öt évvel ezelőtt indított Tudományos Csopa Cafe és az ennek alapjain létrejött további közel harminc, szakmai partnerek bevonásával megvalósított ismeretterjesztő sorozat keretében 170 vegyész, fizikus, biológus, orvos, mérnök, irodalmár, meteorológus, matematikus, szociológus, ipari és hatósági szakember, középiskolás valamint egyetemi hallgató mesélt mindennapi munkájáról, kutatásairól a tudományos élményközpont látogatóinak. A laborok, könyvtárak, levéltárak titokzatos világába nyertek betekintést mindazok, akik a helyszínen vagy a Galileo Webcasttel együttműködve a világhálón követték az előadásokat, műhelyfoglalkozásokat.

Az eddigi hagyományoktól eltérve, az előttünk álló őszi szezon vendégeit nem a Csopa hívta meg, hanem a „Családban marad” tudománykommunikációs pályázat keretében szélesre tártuk a tudománynépszerűsítő intézmény kapuit mindazok előtt, akik örömmel mutatnák be az általuk művelt területeket a kicsiknek és a nagyoknak.

A felkért szakmai zsűri értékelte a beérkezett témaismertető videókat. A szombat délutánonkénti Tudományos Csopa Cafe rendezvényeken közösen tanulhatunk a sikeres pályázóktól 2020 szeptembere és decembere között:

  • Erdős Sándor (Technológiával az Egészségért Alapítvány, Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekgyógyászati Klinika) - Gyógyulás a virtuális térben
  • Fajkuszné Kovács Ramóna (Eötvös Loránd Tudományegyetem, Koreai Tanszék) - A modern Dél-Korea hagyományai
  • Mészáros Fanni (APPLiA Magyarország Egyesülés) - Forgó Morgó és barátai
  • Páli Tibor (Szegedi Biológiai Kutatóközpont) - Sejtjeink proton-szállító biomolekuláris forgómotorja: a vakuoláris proton-ATPáz
  • Pintér Gergő (Eötvös Loránd Tudományegyetem, Természettudományi Kar) - Új Világok Teremtése - Qubit és Hopf
  • Stark Klára Aliz (Semmelweis Egyetem) - Előadás az élővilág pixeléről
  • Zubovics Evelin Alexa (Természettudományi Kutatóközpont, Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézet, Lendület Fejlődéstani és Transzlációs Idegtudomány kutatócsoport) - Bántani és bántva lenni – az iskolai zaklatás prevenciójának lehetséges célterületei ADHD tüneteket mutató és tipikus serdülőknél

A tudományos találkozások időpontjait folyamatosan töltjük fel a www.csopa.hu oldal programnaptárába.

A zsűri igényes, Trianon 100 című pályaművéért Pap Attila Bálintot, a Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola Zrínyi Ilona Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Tagiskolájának tanulóját (felkészítő tanára: Baumann-né Horváth Tünde Mária) különdíjban részesítette.

Köszönjük a beküldött pályaműveket, bízunk benne, hogy egy későbbi időpontban további lelkes ismeretterjesztőknek biztosíthatunk bemutatkozási lehetőséget a Csodák Palotájában!

A tervek szerint, az új évad nyitónapjának vendégelőadója Rockenbauer Antal emeritus professzor lesz, akivel együtt utazunk a Proxima Kentaurira 2020. szeptember 12-én.

Amennyiben a koronavírus helyzet nem teszi lehetővé a személyes kávézásokat, az online térbe költöztetjük a programokat.

 A Tudományos Csopa Cafe rendezvényeire tisztelettel várunk minden érdeklődőt!