Duna-tudomány a Csodák Palotájában

A Duna Védelmi Nemzetközi Bizottság kezdeményezésére a Duna Védelmi Egyezmény aláírásának tizedik évfordulója alkalmából, tizenhárom Duna menti ország 2004. június 29-én rendezte meg az első NEMZETKÖZI DUNA-NAPot: "A hagyományteremtő ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a tíz nemzet által naponta használt és gyakran kihasznált folyóra, és ezáltal egyfajta dunai szolidaritást alakítson ki. A nemzetközi Duna-napon ünnepeljük Európa nagy folyóját a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig." 

A Csodák Palotája játékterében számos ismeretterjesztő tabló szól a mindennapjainkban fontos szerepet játszó folyóról. Az első szinten, a Természet műhelyében a víz útját a Dunától a vízcsapig követjük a Fővárosi Vízművek Zrt. közreműködésével. 

Az emeleti Öveges emléktárlat szomszédságában alakítottuk ki három szakmai partnerünkkel együttműködve a vizeink tudományáról szóló infófalat. Az Ökológiai Kutatóközpont Duna-kutató Intézet munkatársainak segítségével megvizsgáljuk, mit öntünk a Dunába. A budapesti gyógyvizeket és gyógyfürdőket  a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. bevonásával tanulmányozzuk. A dunai hajózás 120 éves történetét tekinti át a MAHART PassNave Személyhajózási Kft. anyaga. Bemutatkozik a cég és partnerei által kialakított Tersus kukáshajó, mely a fővárosban horgonyzó szállodahajók szemetét gyűjti össze.

A szakmai partnerekkel közösen összeállított tablók mellett jó néhány interaktív eszközünk foglalkozik a víz fizikájával.