Wigner Cafe: Hová címezzem a küldeményem? - Vizi Pál Gáborral az űrvárosok nyomában

Vizi Pál Gábor a Csopában
A Cím az Űr, olvasom el háromszor is, amikor befut a Wigner Fizikai Kutatóközponttal közös sorozatunk januári programja az e-mail-fiókomba. Fel is hívom az előadót, Vizi Pál Gábort, hogy tényleg úgy érti-e, hogy a Cím az Űr? A vonal másik végéről jön az igenlés. 

Szerda délután, az indulásának második évfordulóját ünneplő Wigner Cafe rendezvényén minden a helyére kerül. Tizenkettedik alakalommal tanulunk az intézmény munkatársaitól, ezúttal az űrkutatás legújabb kihívásai kerülnek terítékre. Mielőtt belevágunk a nagy utazásba, hogy megtaláljuk új címünket valahol a kozmoszban, vendégünket kérdezem pályaválasztásáról, mindennapi munkájáról, a tudománynépszerűsítés iránti elkötelezettségéről. Az elmúlt években számos projekten (Wigner FK és Apollo 50 tárlat, Visszaszámlálás űrtémanap 2018, 2019) dolgoztunk már együtt, de a szakember mindig tud valami újat, meglepőt mesélni.


A bevezető után, űrmissziókon keresztül jutunk el a jelen, a közeli és a távoli jövő legnagyobb megoldandó feladataiig. Műholdak, leszállóegységek, űrvárosok képe rajzolódik ki a prezentációból. A tudományfilozófia határait súroló eszmecserétől, a kis videók által még könnyebben megérthető fejlesztésekig jutunk a két óra alatt. Választ kapunk a felmerülő kérdésekre, rácsodálkozunk a következő évtizedek vízióira. 

A Galileo Webcast online közvetítése itt nézhető vissza:  



Köszönet Dovicsin-Péntek Csilla kommunikációs titkárnak (Wigner FK) a szervezésért. Folytatás 2020. március 18-án Rácz Istvánnal, aki a gravitációs hullámokkal kapcsolatos kutatások legújabb eredményeiről tart előadást. További részletek hamarosan programnaptárunkban

(fényképek: Csonka Anna Cseperke)