Meghökkentő jelenségek az égbolton - Kolláth Kornél ismeretterjesztő előadása a februári OMSZ - Csopa Meteorológiai Esteken

Együttműködésben az Országos Meteorológiai Szolgálattal 2020-ban az ötödik évaddal folytatódnak az OMSZ - Csopa Meteorológiai Estek a Csopa Délután sáv keretében. A szolgálat munkatársaitól tanulunk a mindennapjainkra oly nagy hatást gyakorló időjárásról.

Időpont: 2020. február 26. szerda 17:00

Téma: Meghökkentő jelenségek az égbolton – Ízelítő a felhőosztályozás és a légköroptika témaköreiből 


Előadó: Kolláth Kornél  

Felpillantva az égre esetenként szokatlan felhőalakzatok, nem mindennapi fényjelenségek ragadják meg figyelmünk. Előfordul, hogy egy ijesztő megjelenésű felhő egyébként teljesen ártalmatlannak bizonyul, míg más esetekben akár életmentő is lehet, ha jól „olvasunk” az égboltról. Számos más jelenség is felkeltheti kíváncsiságunkat, melyeket – ha megfelelő képünk van a mögöttes folyamatokról – legközelebb már értőbb szemmel figyelhetünk meg.

Az előadásban sorra vesszük az alapvető felhőképződési folyamatokat, felhőtípusokat. Végigkövetjük továbbá a Naptól induló fény kalandos útját a légkörön keresztül egészen a szemünkig. A légkörben, felhőkön, csapadékon keresztül szóródó, megtörő, esetenként elhajló fény változatos fényviszonyokat, színeket eredményez az égbolton, mellyel a légköroptika tárgyköre foglalkozik. Ebből a témakörből csemegézve is bemutatunk, illetve megmagyarázunk a szivárvány mellett egyéb, kevésbé közismert jelenségeket is.

A rendezvényen, a helyszínen 16 órától váltható, kedvezményes Csopa délutáni belépőjeggyel, Csopa havibérlettel vagy napijeggyel lehet részt venni. Előzetes regisztráció a tok@csopa.hu e-mail címen. 

Minden érdeklődőt tisztelettel várunk!