Jövőképek - Ragó Anett előadásával nyitott az ELTE PPK és Csopa közös ismeretterjesztő sorozata

Ragó Anett a Csopában
Szerdán délután a harmincharmadik Tudományos Csopa Cafe rendezvényével, új sorozat indult az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karával együttműködve a Csodák Palotájában. Az egyetem oktatóitól tanulunk a pszichológia rejtelmeiről hónapról-hónapra a tudományos élményközpontban.

Hagyományainkat követve, vendégünket, Ragó Anettet (Pszichológiai Intézet) tudománykommunikációs vezetőnk, Paszternák András kérdezte pályaválasztásáról, a mindennapi oktató- és kutatómunkáról, a pszichológia életünkre gyakorolt hatásairól és a színélmények tarka világáról. 

Az ismeretterjesztő előadás a Jövőképekkel foglalkozott. Közérthető módon tárult fel a tudás és a látás közötti kapcsolat. A pszichológia fogalmainak segítségével született válasz az alábbi kérdéseke: Mit is látnak valójában a "lelki szemeink"? Mi az, amit észreveszünk a külvilágból? Hogyan lesz a látványból egy belső kép, amely azután az emlékezés és képzelet alapja lesz? Vajon amikor célokat tűzünk ki magunk elé vagy éppen félünk valamitől, azok is ilyen belső képek csupán? A jövőről alkotott víziónk mennyire függ azoktól a képektől, amelyek a kultúrában körülvesznek bennünket? 

Mint az a Galileo Webcast online közvetítésének felvételén is visszanézhető, foglalkoztunk külső és belső képekkel, segítségül hívva a művészetet, emlékeinket:  


Zárásként a felmerült kérdések kerültek megválaszolásra, a hivatalos részt követően többen léptek oda az előadóhoz. 

Köszönet Szilágyi Zsuzsának, az ELTE PPK kommunikációs vezetőjének a szervezésért. Folytatás február 19-én szerdán 17 órától, részletek és előzetes jelentkezés ezen a linken.

(fényképek: Nagy Máté)