Újabb tudományágakkal foglalkozunk 2020-ban a Csopa Délután sávban - bemutatkoznak az ELTE PPK kutatói

Január 15-én, szerdán 17 órától folytatódik az öt éve indított Tudományos Csopa Cafe sorozatunk, melynek keretében havonta egyszer a kutatóké és a szakembereké a főszerep a Csodák Palotájában. Többek között vegyészek, fizikusok, biológusok, nyelvészek, geológusok, mérnökök, pszichológusok, tudománykommunikátorok és kutatóorvosok váltják egymást a Richter Gedeon laborban. Az érdeklődők első kézből hallhatnak a laborokban, szakhatóságoknál, levéltárakban és könyvtárakban folyó tudományos munkáról és a legfrissebb eredményekről. Megismerhetik magát a KUTATÓT, a SZAKEMBERT, kiderül, mi befolyásolta a pályaválasztásban, milyen kihívások, célok mentén építi tudományos karrierjét. A Csopa látogatói bepillanthatnak a tudományok művelőinek rejtelmes hétköznapjaiba.

2020 első négy hónapjában ismeretterjesztő sorozatunk az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar oktatóit látja vendégül. 

Januári Ragó Anett egyetemi adjunktustól (ELTE PPK Pszichológiai Intézet) a Jövőképekről hallunk: 

A bölcsesség az emberi kultúrákban jellemzően összekapcsolódik a látás képességével. Az igazi bölcseket viszont sokszor vakokként ábrázolják. A "látók", a sámánok tudatmódosító szerekkel, vagyis látásuk elhomályosításával érték el, hogy "átlássanak" másik világokba.

Előadásomban a tudás és a látás közötti kapcsolatot igyekszem feltárni. A pszichológia fogalmainak segítségével szeretnék választ adni azokra a kérdéseke, hogy például mit is látnak valójában a "lelki szemeink"? Mi az, amit észreveszünk a külvilágból? Hogyan lesz a látványból egy belső kép, amely azután az emlékezés és képzelet alapja lesz?

Vajon amikor célokat tűzünk ki magunk elé vagy éppen félünk valamitől, azok is ilyen belső képek csupán? A jövőről alkotott víziónk mennyire függ azoktól a képektől, amelyek a kultúrában körülvesznek bennünket?

A látvány erejének (és korlátainak) elemzésére teszek kísérletet: milyen eszközökkel lehet feltárni a képzelet képeit? A képek felidézése vajon segíti vagy épp elhomályosítja a pontos emlékezést? A megérzéseink, intuícióink felkészültebbé vagy csak magabiztossá tesznek minket?


További információ előadónk szakmai tevékenységéről az alábbi linken.

A rendezvényen, a helyszínen 16 órától váltható, kedvezményes Csopa délutáni belépőjeggyel, Csopa havibérlettel vagy napijeggyel lehet részt venni. Előzetes regisztráció a tok@csopa.hu e-mail címen. Minden érdeklődőt tisztelettel várunk!