TudKult 2020 - Vicsek Tamás lesz a Csopa Iránytű vendége

Január 22-én szerdán 11 órától, a TudKult 2020 kulturális - művészetit tudományfesztivál keretein belül tartjuk a következő Csopa Iránytű pályaorientációs élményműhelyt. Egyed László tudományos újságíró, házigazda vendége ezúttal Vicsek Tamás lesz:

Vicsek Tamás magát interdiszciplináris természetkutatónak mondja. Két fő érdeklődési, kutatási területe a kollektív mozgásoké, illetve a komplex hálózatoké. A kollektív viselkedések és ezek leglátványosabb megjelenései, a kollektív mozgások nagyon széles körben figyelhetők meg a természetben, de a technológiában is, a vándorló szöveti sejtektől a madárrajokon át a kollektíven mozgó technikai eszközökig. A kutatási eredményeknek számos hatása lehet a tudomány és technika számos területén.
Vicsek Tamás (kép: Wikipedia)
A komplex hálózatok vizsgálata is nagyon széles körre terjed ki a szubatomi részecskéktől az élő anyagon át az élő szervezetekig. Ezeknél a rendszereknél az önszerveződés következtében minőségileg új tulajdonságok jelennek meg, mint a hálózatok kialakulása, vagy a kollektív mozgás. A kutatás során ezeknek a folyamatoknak az alapvető elveit igyekeznek tisztázni. 

A TudKult 2020 teljes programja itt érhető el, jelentkezés témanapra:

A program a Csopába megváltott kedvezményes diák napijeggyel (2500 Ft/fő – minimum 15 fős csoportok esetén) látogatható, mely magában foglalja a két emelet 250 interaktív eszközének felfedezését is (további kiegészítő szolgáltatások a www.csopa.hu weboldalon meghirdetettek szerint érhetők el). A kísérő pedagógusok számára a részvétel ingyenes, amennyiben csatakoznak a Csopa Pedagógus Klubhoz. A korlátozott férőhelyek miatt előzetes regisztráció szükséges a tok@csopa.hu e-mail címen. Bővebb információ Paszternák András tudománykommunikációs vezetőnktől kérhető a 06-30-569-1240-es telefonszámon.

Oktatási intézmény neve:
Oktatási intézmény címe:
Kapcsolattartó:
Kapcsolattartó elérhetősége (e-mail/telefon):A kísérő pedagógusok Csopa Pedagógus Klub kártyaszáma (a T-vel kezdődő szám az elektronikus kártya vonalkódja alatt – online regisztráció a https://www.csopa.hu/pedagogus-regisztracio linken):
Létszám (diák + pedagógus):Osztály/Csoport évfolyama:
Várható érkezés ideje(az Öveges termi kísérlet bemutatókat a megadott érkezési időpont alapján határozzuk meg, jelentkezési sorrendben feltöltve az fél óránként kezdődő előadásokat):
Szeretnénk részt venni a Kőbe zárt szerelem; dínók násza ismeretterjesztő előadáson (felsősöknek és középiskolásoknak ajánlott, a program kb. 50 perc, 10 órakor kezdődik): igen - nem
Szeretnénk részt venni a Csopa Iránytű pályaorientációs élményműhely beszélgetésén (felsősöknek és középiskolásoknak ajánlott, a program kb. 50 perc, 11 órakor kezdődik): igen - nem