Lézerek az orvosok kezében - Horváth Zoltán fizikus előadása a decemberi Wigner Cafe rendezvényén

Horváth Zoltán a Csopában
Szerdán délután tizenegyedik alkalommal tanultunk a Wigner Fizikai Kutatóközpont munkatársaitól a Wigner Cafe keretében a Csodák Palotájában

Vendégünket, Horváth Zoltán fizikust Paszternák András tudománykommunikációs vezetőnk kérdezte pálya- és témaválasztásáról, a lézerekhez fűződő viszonyáról és a kutatók előtt álló kihívásokról.    


Az ismeretterjesztő előadás átfogó képet nyújtott a gyógyászat területén használt lézerekről, azok működésmódjáról, az orvoslásban betöltött szerepükről. Szó esett alkalmazásuk előnyeiről, nehézségeiről és esetleges hátrányairól. Hallottunk a hazai műszerfejlesztések meghatározó állomásairól, a napjainkban elérhető technikákról. Az előadó könnyed, néhol humoros stílusa oldott hangulatot teremtett a komoly téma prezentációja során. A fény-anyag kölcsönhatás beható megismerése mellett jutott idő néhány helyben elvégzett kísérletre is. 

A Galileo Webcast online közvetítése itt nézhető vissza:

Zárásként a felmerült kérdések kerültek megválaszolásra, akadtak érdeklődők, akik a hivatalos program lezárta után még hosszan beszélgettek a szakemberrel. 

Köszönet Dovicsin-Péntek Csilla kommunikációs titkárnak (Wigner FK) a szervezésért. Folytatás 2020-ban, további részletek hamarosan programnaptárunkban.  

(fényképek: Szalmás Bálint)