FŐTÁV terepasztal a Csodák Palotájában - közel 600 ezer látogatónk ismerkedett a budapesti távfűtés rejtelmeivel

Amikor 2016-ban először olvastam a FŐTÁV - Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. terepasztalról a BME weboldalán, biztos voltam benne, hogy ezt a csodát a Csopa látogatóközönségének is ki kell próbálnia. Az első próbálkozás nem járt sikerrel, a korábbi székhelyünkön megrendezett 4 évszak tudománya tárlatsorozat Szüretelő tudomány kiállításán még "csak" egy izgalmas információkat tartalmazó tabló és a távfűtés lényegét elmagyarázó animációs film került bemutatásra Herpai Attila, a FŐTÁV PR és kommunikációs vezetőjének és munkatársainak jóvoltából. 

2017 őszén, az Óbudára költözésünkkor újra megkerestem a fővárosi vállalatot, s ezúttal sikerrel járt a kezdeményezés. Az októberi megnyitónkra megérkezett a terepasztal a Természet műhelye tematikus egységünkbe. A három hónaposra tervezett vendégszereplés már több mint két éve tart. Nem nagyon hiszem, hogy ezalatt az időszak alatt akadt volna, akár egyetlen olyan látogatója a tudományos élményközpontnak, aki meglátva a plexivel védett "városkát", ne lépett volna oda a 150 épületet felvonultató maketthez, ne nyomta volna meg a 32 gomb valamelyikét, s csodálkozott volna rá, hogy mely emblematikus, sokak által ismert középület, sport- vagy bevásárlóközpont melegéről gondoskodnak a cég szakemberei. 

Amint a pirosan világító LED-ek útvonalát követjük a különböző típusú erőművektől a célépületek felé, szinte látjuk magunk előtt a Budapestet behálózó távhővezetékeket. Mire a kékkel szimbolizált hideg víz visszaindul a rendszerben, talán még időnk sincs belegondolni, micsoda mérnöki tudás húzódik meg amögött, hogy meleg van a lakótelepi otthonunkban, kórházakban, hivatalokban. 

2019. november 19-én, kedden a Tudomány Mozaik 4.0 pályaorientációs tudományfesztiválon ismét vendégül látjuk a FŐTÁV szakembereit a Csodák Palotájában, így a terepasztal feliratai, elektronikus kijelzői mellett, a vállalat munkatársaitól közvetlenül szerezhetünk információt az egyre zöldebb fűtési módszerekről, a fővárosi fejlesztésekről.

Köszönjük, hogy együtt oktathatunk a hétköznapokban rejtőző tudományról!