Az adatok nyomában - Tölgyesi László előadása az OMSZ Meteorológiai Estek rendezvényén a Csopában

Tölgyesi László a Csopában
Miközben Tölgyesi László meteorológus-informatikussal beszélgetek a tizenegyedik OMSZ - Csopa Meteorológiai Estek keretében a Csodák Palotája Richter Gedeon laborjában szerdán ötkor, végig az jár a fejemben, hogy "időjósnak" lenni nemcsak egy munka, egy foglalkozás, hanem egy hivatás.
Vendégünket Paszternák András tudománykommunikációs vezetőnk kérdezte
Hónapról-hónapra betoppan az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársai közül valaki a Csopába, s talán még fel sem teszem neki a kérdést, máris elhivatottan mesél a munkájáról, az általa kutatott területről, a mindennapi feladatokról, az adott tudományág hétköznapjainkat érintő vonatkozásairól. Jó látni ezt a "tüzet", lelkesedést, mely ott pislákol mindazok szemében, akik Fejes Edina, a sorozat szakmai szerkesztőjének (OMSZ) jóvoltából eljönnek hozzánk tudományt népszerűsíteni. 

Ma esti vendégünk is magával ragadja mindazokat, akik a helyszínen vagy a Galileo Webcast online közvetítésén keresztül követik. A pályaválasztásról, az informatikai területtel való ismerkedés első lépéseiről szóló beszélgetés után, az adatok nyomába eredünk. Az Országos Meteorológiai Szolgálat infokommunikációs rendszere, avagy milyen ICT támogatást kíván a meteorológiai szakma című prezentáció egyszerre informatikatörténeti visszatekintő, a szervertermek zárt világában kalauzoló, közérthető és befogadható előadás, illetve iránytű a jövő technológiai fejlődésének tekintetében. 


Zárt és nyílt hálózatok, szuperszámítógépek, a nagyközönségnek szóló weboldalak, applikációk világa tárul elénk, rövidítések válnak számunkra ismerőssé, informatikai fogalmak kerülnek a helyünkre. A meteorológusok mindennapi munkájában nélkülözhetetlen, folyamatosan működő, az adathalmazokat az örökkévalóságnak megőrző rendszer képe rajzolódik ki. Szinte látjuk magunk előtt Lászlót és munkatársait, ahogy adatot archiválnak, mérőállomások észleléseit gyűjtik össze, eljuttatják az információkat a repterekre, hatóságokhoz vagy éppen hozzánk a neten böngésző felhasználókhoz. 

A Galileo Webcast online közvetítése: 


Zárásként jut még idő a kérdésekre is, a "ma ismét tanultunk valami újat" érzésével indulunk haza. Folytatás december 4-én szerdán 17 órától, témánk az "Éghajlatkutatás az űrből" avagy mire használhatók a műholdas adatok?  

(fényképek: Csonka Anna Cseperke)