Matematikai statisztika a meteorológia szolgálatában - Izsák Beatrix előadása a tizedik OMSZ - Csopa Meteorológiai Esteken

Izsák Beatrix a Csopában
Szinte hihetetlen, de szerda este immár a tizedik alkalommal gyűltek össze a Csopa Richter Gedeon laborjában mindazok, akik az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársaitól szerettek volna új ismereteket szerezni egy-egy szakterületről. A jubileumi előadást Izsák Beatrix éghajlati szakértő, az OMSZ Éghajlati Osztályának munkatársa tartotta Matematikai statisztika a meteorológiában címmel.


A helyszínen megjelenteket és a Galileo Webcast online közvetítésének nézőit Paszternák András tudománykommunikációs vezetőnk köszöntötte. A sorozat hagyományait követve, bevezetésként a szakembert kérdeztük pályaválasztásáról, mindennapi munkájáról, majd az ismereterjesztő előadás következett.

Megtudtuk, hogy a meteorológiai adatsorok elemzésével folyamatosan nyomon követhetjük hazánk éghajlatát. A XIX. század második felében kezdődtek a rendszeres mérések, megfigyelések. A mérőállomások száma és a mérések gyakorisága is jelentősen megnőtt azóta, különösen az utóbbi évtizedekben. Ezen adatsorok vizsgálata elképzelhetetlen a matematikai statisztika eszközei nélkül. Az éghajlatra és változására vonatkozó alapvető információt a meteorológiai adatok hordozzák, lényegében ezek játsszák a statisztikai minta szerepét a vizsgálatok során. A klasszikus klimatológiában alapvetően az elemi statisztikákat számítják, a statisztikus klimatológia viszont fejlettebb matematikai statisztikai eljárásokat alkalmaz.
Emellett, különösen az éghajlatváltozással kapcsolatos vizsgálatokhoz szükség volt új elméleteket és módszereket kidolgozni, ilyen például a homogenizálás. A változó éghajlat miatt a statisztikus klimatológia feladata bővült és bonyolultabbá vált:


Az energikus prezentáció végén jutott idő a hallgatóság soraiból és az online érkező kérdések megválaszolásárai is. Szentimrey Tamás, a téma szakértője a matematikai háttér fontosságát hangsúlyozta hozzászólásában. 

Köszönet Fejes Edina meteorológusnak, a sorozat szakmai szerkesztőjének a szervezésért. Folytatás november 13-án, további részletek ezen a linken érhetők el.

 (fényképek: Szalmás Bálint)