A mosolygós mérnökképzők, avagy amikor a Szent István Egyetem a Csopába költözött

Néhányan a SZIE csapatából...
A Csodák Palotája bejáratánál felállított regisztrációs pultnál folyamatosan jelentkeznek be a Szent István Egyetem (SZIE) oktatói és hallgatói kedden reggel, hogy elfoglalhassák állomásukat a kilenc órakor kezdődő A jövő mérnökei témanapon. Mindenki mosolyogva, lelkesen szorongatja a csodákat rejtő dobozokat, tartókat, melyek néhány perc múlva már a rendhagyó ismeretterjesztő programra érkező budaörsi, budapesti, hajósi, kisvárdai, pestszentlőrinci, pomázi, szekszárdi, telki általános és középiskolások előtt fedik fel izgalmas tartalmukat. Folytatva az előző tanévben megkezdett együttműködést, a tavaly novemberi Tudomány Mozaik 3.0 és a februári A jövő technológiái rendezvények után, a felsőoktatási intézmény karai immár harmadik alkalommal vendégeskednek tudományos élményközpontunkban.

Az egyetem logója egy falevélen...

Ezúttal hét tematikus zónában ismerkedhetnek a csoportok, családok - több mint 350-en - a jövő mérnökeinek eszköztárával, az általuk alkalmazandó technológiákkal, az előttük álló kihívásokkal. Kalandozásunkat a Tájépítészeti és Településtervezési Kar Építem a tájam! interaktív terepasztalának kipróbálásával kezdjük, innen az Ybl Miklós Építéstudományi Kar kreatív kézműves standja felé vesszük az irányt. Szinte alig akad szabad hely a jókedvűen alkotó gyerekek között, készülnek a betonékszerek. A nap talán egyik legmeghatóbb pillanata, amikor az egyik alsós megjelenik a ruhatárnál a "Misu" feliratú frissen festett, egyedi építőanyagkockájával, melyet csak komoly rábeszélés nyomán (Egy még fogó téglatesttel nehéz lesz végigjátszani a Csopát!) hajlandó a pulton hagyni, száradni. A Tudósok csarnokában a mérnökség felfedezésére nyílik lehetőség a Gépészmérnöki Kar jóvoltából, a halkan duruzsoló 3D nyomtató árnyékában tanulunk a szakma rejtelmeiről. 


A SZIE csodái az emeleten folytatódnak, a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar három pultnál és a világító növényeket bemutató sötét szobával ragadja magával az érdeklődők hadát. A modern agráriummal ismerkedhetnek kicsik és nagyok. A Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar
Gazdaságturisztikai Tér-Kép játéknak segítségével hazánk régióit, turisztikai célpontjait barangolhatjuk be. A szomszédban az Élelmiszertudományi Kar munkatársai fogadnak bennünket. A kémcsövek, számtógépalapú vizsgálati rendszerek megismerése hasznos tudással vértezi fel a látogatót.




A Richter Gedeon labor is vendégeket fogad ezen a napon, a Kertészettudományi Kar a távérzékelés és műholdak mindennapjaink során hasznosítható alkalmazásait mutatja be, bárki kipróbálhatja az ízérzékeléshez kapcsolódó kóstolót, megismerheti környezetünk mikroszkopikus élőlényeit. Nincs hiány kémiai kísérletekben sem.

Megannyi apró tudományos élmény, hasznos információ, emberi történet, ami összegyűlik tarsolyunkban a SZIE standjait végigjárva. 

Köszönet mindazoknak, akik a témanap létrejöttében közreműködtek, a tanároknak, akik csoportjaikkal ellátogattak hozzánk, a diákoknak, a családoknak, akik ezen a különleges napon keresték fel a Csopát! Köszönjük a Szent István Egyetemnek az újabb tudományos élményeket.


A Csodák Palotája témanapjainak sora november 19-én folytatódik a Tudomány Mozaik 4.0-val.


(fényképek: Tamás Péter, Adriana & Niklas)