Az újraélesztés napja a Csodák Palotájában

Az Európai Újraélesztési Társaság (European Resuscitation Council) felhívására, minden év októberében kerül megrendezésre a „Restart a Heart Day” esemény, kapcsolódva az október 16-i világnaphoz. A hazai programok keretében az ország több pontján sajátíthatják el az érdeklődők az újraélesztés alapjait.

A Csodák Palotája és az Elsősegélynyújtás Oktatásáért Alapítvány a rendezvénysorozathoz kapcsolódva 2019. október 12-én, szombaton egész napos programokkal várja az érdeklődőket. A látogatók nemcsak az újraélesztés alapjait ismerhetik meg, hanem oktatófantomok segítségével kipróbálhatják a csecsemő és gyermek újraélesztést, a defibrillátor használatát és a légúti idegentest eltávolítását. A kisebbeket játékos feladatok és színezők várják, míg a nagyobbak interaktív játékokon tesztelhetik tudásukat.

Az oktatónap indokoltságához sajnos, nem fér kétség. Hazánkban minden második honfitársunk szív- és érrendszeri betegségben hal meg, átlagosan minden 25. percben meghal valaki hirtelen szívhalálban. Az érintettek akár kétharmada megmenthető lenne, ha az első néhány percben megkezdené valaki az újraélesztést. Az elmúlt évtized oktatásainak, telefonos fejlesztéseinek köszönhetően a sikeres újraélesztések aránya a duplájára növekedett.

A Csopa emeleti játékterében zajló rendezvényen napijeggyel vagy Csopa havibérlettel lehet részt venni.