Izland, a tűz és jég szigete - Csopa Barangoló az útON bloggal

Az őszi szezon új sorozata a Csopa Barangoló, melyet az útON bloggal közösen szervezünk. Hónapról-hónapra izgalmas vidékeken kalandozunk, egyetemisták szemével fedezünk fel a távoli országokat. A második közös utazásra 2019. november 5-én, kedden 17:00-tól kerül sor.

Vendégünk: Nemes Márk vallástudomány szakos doktori hallgató (SZTE BTK Málnási Bartók György Filozófia Doktori Iskola), útON szerkesztő

Úti cél: Izland, a tűz és jég szigete


Szinte mindenki hallott már Izlandról valamilyen formában. A fagyos szigetország működő vulkánjai, forró vizű patakjai, elnyúló gleccserei és vörös mohával benőtt holdbéli tájai gyakran felismerhetők kedvenc filmjeink, sorozataink hátterében. Bizton lehet állítani, hogy nincs még egy olyan hely a világon, ahol ennyi szélsőséges viszony létezne egymás mellett. Mindezektől eltekintve azonban utazóként nem sokat tudunk az országról és lakosairól, akik ezen a különleges helyen élnek. 2018 telén ösztöndíjas hallgatóként nekem is lehetőségem volt meglátogatni a szigetországot. Előadásomban utazásom tapasztalatairól számolok be, mely során kitérek a szigetország sajátosságaira, a helyi étkezési, lakhatási és utazási lehetőségekre, a mindenképpen látni érdemes természeti csodákra. Szó fog esni az ország érdekes történelméről, a helyi közlekedési és tömegközlekedési opciókról, a legendásan magas árakról, a bármikor változó és esetekként igen veszélyes időjárásról, a sarki fényekről, valamint arról, hogy mikor és hol érdemes kutatni ezeket az égen. Mindezeken felül hallhatnak olyan tipikusan izlandi étel- és italkülönlegességekről, mint a Fekete Halálként is emlegetett Brennivín, a marinált bálnahús, vagy éppen a férfiak híres bátorságtesztje, a rohasztott cápahús. A tipikus és mindenki által ismert turistalátványosságokon túl be fogok mutatni néhány igazi „rejtett gyöngyszemet” Izland természeti és kulturális kincseiből, melyeket bátran tudok ajánlani az odalátogató utazóknak. Remélem előadásom végére a hallgatóságból többen kedvet kapnak meglátogatni ezt a felejthetetlen helyet.

Az útON szerelemprojekt: látni és láttatni, utazni és mások utazásait megkönnyíteni. A szerkesztőség célja, hogy a személyes utazási tapasztalatok bemutatásán túl egy olyan közösség létrehozásában vállaljon szerepet, amely keretén belül a tagok saját élményeiket is megosztják, illetve egymást segítik utazási tanácsok és javaslatok által. 


Következő állomás: Dél-Koreában – 2019. december 3., kedd 17:00

A rendezvényen Csopa havibérlettel, napi- vagy kedvezményes délutáni belépőjeggyel lehet részt venni. Előzetes regisztráció a tok@csopa.hu e-mail címen.