A szerethető matek visszatér - Mateking Matematikai Élményműhely #2 a Csodák Palotájában

Az előző tanév legkeresettebb témanapjával, a Mateking Matematikai Élményműhellyel indítjuk a 2019/20-as szezont. Szeptember 24-én kedden 9-től 12 óráig ismét tudományág rejtelmeivel ismerkedünk. A szabad helyek száma limitált, érdemes mihamarabb jelentkezni!

A kérdésre, hogy szerethető-e a matematika, a MATEKING csapatától biztosan pozitív választ kapunk! A rendhagyó élményműhelyen a számok birodalmában kalandozhatnak az általános iskola felső tagozatos és a középiskolás diákok. Szakmai partnerünk műhelyfoglalkozásokon és előadásokon mutatja be, hogy a matektól senkinek sem kell félnie.

A mateking.hu egy online matematika oktató oldal középiskolásoknak és egyetemistáknak, amely azért jött létre, hogy segítsen a diákoknak és a tanároknak azzal, hogy egy profi eszközt ad a diákok kezébe az otthoni gyakorlásukhoz.


A nap előadói:

- Mosóczi András hozta létre és vezeti hazánk egyik legnépszerűbb matematika oktató weboldalát, a 100 ezer felhasználóval rendelkező mateking.hu-t. A középiskolai és egyetemi matematikát oktató oldalt négy egymást követő évben választották meg az Év Honlapjának, ami egyedülálló rekord a 19 éve működő verseny történetében.
- Magyar Róbert alkalmazott matematikus, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végezte tanulmányait és került közel a matematika gyakorlati alkalmazásihoz. Jelenleg a GS1 Magyarország NZRt. szabványosítási szakértője, illetve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatója. A Magyar Matematikai Múzeummal szoros együttműködésben évek óta tart tudománynépszerűsítő foglalkozásokat. 2017-től az Óbudai Egyetemmel együttműködve járja az országot Matematikai Érdekességek a Mindennapokban elnevezésű előadássorozatával, bemutatva a matematika játékos és hétköznapjainkat is meghatározó oldalát. Pszichológia tanulmányai során ismerkedett meg a döntésanalízis és a kognitív illúziók világával, mely alapját képezi több előadásának is.
- Tasnádi Tamás az ELTE fizikus szakán végzett majd, ugyanitt szerezte meg a PhD. fokozatot. Érdeklődése fokozatosan a matematika felé fordult, jelenleg a BME Analízis Tanszékén oktat főként analízist és funkcionálanalízist. Rendszeresen tart matematikai és fizikai tárgyú népszerűsítő előadásokat.
 - Laczkovich Miklós Széchenyi-díjas matematikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Nevéhez fűződik Alfred Tarski sejtésének, a kör új négyszögesítési problémájának megoldása (Laczkovich-tétel).
- valamint Környei László matematika-fizika szakos tanár, Freud Róbert, Pintér Gergő, Vancsó Ödön matematikusok és az Óbudai Egyetem csapata

A témanapra érkező iskolai csoportok 2 előadást/foglalkozást választhatnak az alábbi menüből a Csodák Palotája játéktereinek felfedezése mellett:

9:15
9A - Meghökkentő geometria - Tasnádi Tamás (Galaxis terem – max. 100 fő)
Érdekes testek, érdekességek testekről, meghökkentő geometria

9B - Mire jó a matematika - Mosóczi András (Öveges terem – max. 70 fő)
Egy nagyon nagy sikerű előadás újra a Csopában, ami arról szól, hogy lehet, mégis van értelme matekot tanulni…

9C - Illúziók egy matematikus szemével - Magyar Róbert (Illúzió kiállítás – max. 30 fő)
Minden dolog valóban az, aminek látjuk? Előfordulhat, hogy saját szemünk átver minket? Nézz és láss csodát, készítsünk együtt optikai illúziókat!

9D - Elképzelhetetlen "többdimenziós becsavarodás" - Pintér Gergő (Orion terem – max. 25 fő)

9F - Robotok tudománya - Óbudai Egyetem (Richter Gedeon labor – max. 30 fő)
10:15
10A - A tökéletes számok rejtélye - Freud Róbert (Galaxis terem – max. 100 fő)
Kétezer éves megoldatlan problémák az elemi matematikában. A tökéletes számok nagy rejtélyei. - A program az előadó oktatási kötelezettségeinek függvényében változhat.

10B - Fekete mágia és leleplezése - Mosóczi András (Öveges terem – max. 70 fő)
Hihetetlen trükkök, meghökkentő matematikai játékok, izgalmas rejtvények.

10C - Illúziók egy matematikus szemével - Magyar Róbert (Illúzió kiállítás – max. 30 fő)
Minden dolog valóban az, aminek látjuk? Előfordulhat, hogy saját szemünk átver minket? Nézz és láss csodát, készítsünk együtt optikai illúziókat!

10D - Elképzelhetetlen "többdimenziós becsavarodás" - Pintér Gergő (Orion terem – max. 25 fő)

10E - Meghökkentő matek - Vancsó Ödön (Nap terem – max. 25 fő)
Vancsó Ödön az ELTE Matematikatanítási és Módszertani Központjának vezetője, habilitált adjunktus. Egy 5–12. osztályok számára írt Matematika tankönyvsorozat készítésében sorozatszerkesztőként és a valószínűség-számítás témakörének szerzőjeként vett részt. - A program az előadó oktatási kötelezettségeinek függvényében változhat.

Robotok a laborbanaz Óbudai Egyetem nyitott foglalkozása a Richter Gedeon laborban (erre a foglalkozásra nem kell külön jelentkezni, a szabad kapacitások függvényében bárki csatlakozhat)
11:15
11A - Matematika és fizika a mindennapokban - Környei László (Galaxis terem – max. 100 fő)

11B - Mit csinál egy matematikus? - Laczkovich Miklós (Öveges terem – max. 70 fő)

11E Térteremtés - Pintér Gergő (Nap terem – max. 25 fő)

Robotok a laborbanaz Óbudai Egyetem nyitott foglalkozása a Richter Gedeon laborban (erre a foglalkozásra nem kell külön jelentkezni, a szabad kapacitások függvényében bárki csatlakozhat)

A program a Csopába megváltott kedvezményes diák napijeggyel (2500 Ft/fő – minimum 15 fős csoportok esetén) látogatható, mely magában foglalja a két emelet 250 interaktív eszközének felfedezését is (további kiegészítő szolgáltatások a www.csopa.hu weboldalon meghirdetettek szerint érhetők el). A kísérő pedagógusok számára a részvétel ingyenes, amennyiben csatakoznak a Csopa Pedagógus Klubhoz. A korlátozott férőhelyek miatt előzetes regisztráció szükséges a tok@csopa.hu e-mail címen. Bővebb információ dr. Paszternák András tudománykommunikációs vezetőnktől kérhető a 06-30-569-1240-es telefonszámon.

A jelentkezés során az alábbi adatokat kérjük megadni:
  • Iskola neve:
  • Iskola címe:
  • Kapcsolattartó:
  • Kapcsolattartó elérhetősége (e-mail/telefon):
  • A kísérő pedagógusok Csopa Pedagógus Klub kártyaszáma (a T-vel kezdődő szám az elektronikus kártya vonalkódja alatt – online regisztráció a https://www.csopa.hu/pedagogus-regisztracio linken):
  • Létszám (diák + pedagógus):
  • Osztály:
  • Várható érkezés ideje:
  • Választott előadások/műhelyfoglalkozások kódja (pl. 9B; a csoportnak legalább egy matematikai foglalkozást vagy előadást választania kell, maximálisan 2 matekmodulon lehet részt venni):
Tanuljunk együtt a Mateking.hu szakembereitől a Csodák Palotájában!

(A programváltozás jogát fenntartjuk!)