TUDKULT 2019 - így telt a magyar kultúra napja a Csodák Palotájában

Játék a fénnyel...
A 2018-ban hagyományteremtő szándékkal megrendezett programot folytatva, január 22-én ismét hidat képeztünk a kultúra és a tudomány között a TUDKULT 2019 kulturális - művészeti tudományfesztiválon. Több mint 450 látogatóval és a 15 szakmai partnerünk 60 fős oktatói csapatával ünnepeltük a magyar kultúra napját a Csopában. Reggel héttől folyamatosan érkeztek a kiállítók, hogy kilenc órára minden a helyére kerüljön az interaktív standokon. A négy órán át elérhető rendhagyó aktivitások, 250 tudományos eszközünk, az Öveges teremben félóránként kezdődő, a zene fizikáját bemutató látványos előadások tették emlékezetessé a keddi napot a Gyöngyösről, Salgótarjánból, Veresegyházról, Budapestről érkező iskolai csoportok, a tanulókörök és egyéni vendégeink számára.


Hangok fizikája...
A Természet műhelyébe belépve a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Kerekező és Szerelem, szerelem ismeretterjesztő programjaiból kaptunk ízelítőt, a Pagony Kiadó bemutatkozása az egyik legnépszerűbb magyar mesehős, Rumini köré épült. Könyvek, társasjátékok nyújtottak szórakozást a történetek kedvelőinek. A Kreatív építési területen a Bálint Ház csapata húzott fel egy zsidó otthont, az Éld át! négy szobájában a kóser konyha titkai és a héber betűk rejtelmei is feltárultak.

Ismerkedés a hagyományokkal...

A Tudósok csarnokában kapott helyet az Óbudai Társaskör ajánlója és az Óbudai Kulturális Központ állomása, ahol a szerteágazó kulturális kínálat mellett az Europalánta Egyesület környezeti nevelési játékait is kipróbáltuk. A Müpa csapata az intézmény Hangjátéka mellett táborozott le, VR-szemüvegeken közelebb hozva az impozáns épületet az érdeklődőkhöz. 12 órától szervezésükben a Perpetuum zenekar mutatkozott be Galaxis termünkben.   
Zenetudomány a színpadon...

Az irodalom szerelmeseit a Kassák Múzeum kitelepülése varázsolta el ötletes feladványaival a Mágneses mezőben. 

Ezen a napon nyílt meg a Csopa Galériában a Magyar Asztrofotósok Egyesületének Csillag-Képek országos vándorkiállítása. A szervezet standján az asztrofotózás eszközeivel ismerkedtünk, a tárlatvezetéseken a csillagászat rejtelmeiben merültünk el.
A csillagos eget kémlelve...

Ismerkedés a régmúlttal...
A színházi mesterségek tudománya került előtérbe a Karinthy Színház és a Pesti Magyar Színház szakembereinek bemutatóin és műhelyfoglalkozásain az emeleti közösségi térben. A jelmezek, kellékek, díszletmodellek színesítette állomásokon megismertük a teátrumi szakmákat, a színtársulatokat és az aktuális repertoárt. 

A színházak rejtelmeiről...

Fesztiváli hangulatban...
A nyári fesztiválok hangulatát idézte a Művészetek Völgye 2019 csigás alkotóműhelye. A filmkészítés fogásairól hallottunk a Korda Filmpark Látogatóközpontjának munkatársától. A táplálkozástudomány volt a fő téma a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumnál.   

CsopArt sorozatunk házigazdája Barnaföldi Anna képzőművész Wang Qi Viktor előadónkkal együtt az optika és a vizuális művészetek világában kalauzolta az érdeklődőket az Illúzió tematikus egységünkben.


Környezetvédelemről játékosan

A számok bűvöletében...
A Richter Gedeon labort a Mateking csapata vette birtokba. A varázslatos matematikai játszóház és a változatos tematikájú előadások nagy sikert arattak az iskolások körében.

Köszönet minden közreműködőnek, akik hozzájárult a TUDKULT 2019 sikeréhez, találkozzunk 2020-ban is!

Következő témanapunk:
(fényképek: Kőbányai Éva és Tamás Péter)