Visszanéző: Csopás előadások a Galileo Webcast netes tudománycsatornán

Ismeretterjesztő partnerünk, a Galieo Webcast ezekben a percekben indította el GW Maratonját, melynek keretében a Visszaszámlálás 2018 - Az Űrhajózás Napja előadásai nézhetők vissza.

2018. április 12-én a Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpontjának munkatársai látogattak el az óbudai Csopába, hogy első kézből nyújtsanak információt az űrkutatás legújabb eredményeiről, a hazai mérnökök, fizikusok nemzetközi űrprojektekben végzett munkájáról. Összeállításunk ezeknek az előadásoknak a gyűjteménye:


 
- A misszió: Szalai Sándor, főmunkatárs: Cassini - a Szaturnusz és holdjainak nyomában
- B misszió: Erdős Géza, tudományos tanácsadó: Hogyan hozhatunk létre a világűrhöz hasonló mágneses teret itt a földön?
- C misszió: Király Péter, aki Stephen Hawkinggal is találkozott: A bolygókon túl - Hol járnak most a Voyagerek? Hogyan segítik a világegyetem megismerését?
- D misszió: Nagy János, csoportvezető: Az űrkutatás technikai kihívásai
- E misszió: Szabó József, szakértő: A magyar űrhajósok kiképzése - Díszvendégünk: Buczkó Imre, dandártábornok, az MH Pápai Bázisrepülőtér egykori bázisparancsnoka, nyugalmazott Mig 21-es vadászpilóta, tartalékos űrhajós
- F misszió: Vizi Pál, fejlesztőmérnök: Az űrkutatás legújabb eredményei és a jövő

1961. április 12-én a Szovjetunióban Föld körüli pályára bocsátották a világ első embert szállító űrhajóját, fedélzetén Jurij Gagarin repülő őrnaggyal. Erre emlékezett az Űrhajózás Napja.