OMSZ est a Csodák Palotájában: Kocsis Zsófia a meteorológiai műholdak tudományáról

Kocsis Zsófia a Csodák Palotájában
Kedden este ötödik alkalommal láttuk vendégül az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársait a Csopában. Kocsis Zsófia meteorológus, a világűrben keringő műholdak által szolgáltatott adatok jelentőségéről nyújtott áttekintést a helyszínen megjelenteknek és a Galileo Webcast online közvetítésén keresztül virtuálisan bekapcsolódó érdeklődőknek az OMSZ - Csopa Meteorológiai Estek novemberi rendezvényén. Bevezetésként Paszternák András tudománykommunikációs vezetőnk kérdezte a szakembert a pályaválasztásáról, hivatásának szépségeiről, a mindennapi feladatairól.


Az ismeretterjesztő előadásból megtudtuk, hogy az első meteorológia műholdak az 1950-es években jelentek meg. Azóta a műholdas adatoknak egyre nagyobb a jelentőségük a meteorológia és környezetkutatás számos területén. Részletesen foglalkoztunk az időjárás jelentésekben naponta látható - a műholdas adatok felhasználásával előállított - felhőképekkel. A prezentáció ismertette a különböző egyéb produktumokat, áttekintettük mit is mérnek az űreszközök, hogyan készülnek az előrejelzők által használt műholdképek:


A közérthető, a hallgatóság körében számos kérdést generáló előadás után az érdeklődők még hosszasan beszélgettek vendégünkkel.

Ezúton mondunk köszönetet Fejes Edina meteorológusnak, a sorozat szakmai koordinátorának. Legközelebb december 18-án kedden 17 órakor találkozunk.  

(fényképek: Horváth Lilla)