Ludányi Erika Lilla az emissziós leltárak tudományáról az OMSZ-Csopa Meteorológiai Estek októberi rendezvényén

Ludányi Erika Lilla a Csodák Palotájában
Kedden este folytatódott az Országos Meteorológiai Szolgálattal közös sorozatunk. A szervezet munkatársai közül ezúttal Ludányi Erika Lillát (OMSZ Nemzeti Emissziós Leltárak Osztály) köszönthettük a Csodák Palotájában

Bevezetésként Paszternák András tudománykommunikációs vezetőnk beszélgetett vendégünkkel, a pályaválasztásról, a meteorológusi szakma szépségeiről és kihívásairól.



A Nemzeti emissziós leltárak, avagy mit mutatnak a légköri kibocsátások? című előadás a következő kérdésekre kereste a választ: Mi lehet a célja egy légköri leltárnak? Miért fontos tudnunk, hogy a múltban mennyi káros gáz és por került a légkörbe az emberi tevékenység hatására? Hogyan és mennyit változtak az utóbbi 30 évben ezek a kibocsátások? Hogyan kapcsolódik az üvegházhatás és a különböző környezeti problémák az emissziós leltárakhoz?  Milyen egyezmények sarkallják a nemzeteket arra, hogy tisztább levegőt biztosítsanak a népesség és egész Földünk számára? Miért fontos, hogy minden országban ugyanazzal a módszerrel számítsák ki a kibocsátás mennyiségét?

A válaszok meghallgathatók a Galileo Webcast online közvetítésének felvételén:



A gyakorlati példákkal és tanácsokkal színesített prezentáció zárásaként a nézői kérdések kerültek megválaszolásra.

Ezúton mondunk köszönetet Fejes Edina meteorológusnak, a sorozat szakmai koordinátorának. Legközelebb  november 27-én kedden 17 órakor találkozunk.