Lézerek és űrszondák - Szipőcs Róbert és Szalai Sándor előadása a novemberi Wigner Cafe rendezvényén

Werovszky Veronika és Szipőcs Róbert
Richter Gedeon laborunk kedden este a Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpontjával közös programunknak, a Wigner Cafénak adott otthont.

Werovszky Veronika tudománykommunikátor, a rendezvény házigazdája beszélgetett Szipőcs Róberttel és Szalai Sándorral, a kutatóintézet munkatársaival, az általuk művelt tudományterületekről.

Szipőcs Róbert
Az első előadás a femtoszekundumos lézerek orvosi diagnosztikai alkalmazásait mutatta be, kitekintve az idei fizikai Nobel-díjra. Megismertük, miként tudunk élő biológiai rendszereken, festékjelölés mentesen jó minőségű 3D mikroszkópiai képeket készíteni. Láthattuk, hogyan segíthetik a kutatócsoport által fejlesztett eszközök a bőrdaganatok in vivo diagnosztikáját, milyen áttöréseket hozhatnak az agykutatás területén a legújabb fejlesztések (pl. a robotokkal segített sebészetei eljárások).

Szalai Sándor

A közönség soraiból érkező kérdések megválaszolása után következett a második prezentáció: Szalai Sándortól a Merkúrra indult BepiColombo űrszonda hazai, Wigneres vonatkozásairól hallottunk. Az október 20-án útnak indult űreszköz hét évig utazik a Napunkhoz legközelebb keringő bolygóhoz az Európai (ESA) a Japán Űrügynökség (JAXA) együttműködésének köszönhetően. A résztvevők átfogó képet kaptak a fejlesztések mérnöki hátteréről, a szakemberek előtt álló kihívásokról.

A Galileo Webcast online közvetítése itt nézhető vissza:


Zárásként Paszternák András tudománykommunikációs vezetőnk mondott köszönetet a közös tanulásért. Folytatás december 4-én, kedden 17 órától, részletek hamarosan programnaptárunkban.