Októbertől visszatér a Wigner Cafe

Vendégeink voltak...
Együttműködésben a Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpontjával 2018 őszén folytatódik népszerű sorozatunk a Wigner Cafe. A hónap első keddjén a fizikáé a főszerep a Csodák Palotájában. A kutatóközpont munkatársaitól tanulunk a tudományág legújabb eredményeiről.

2018. október 2., kedd 17:00 - Októberi rendezvényünkön az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont orvosi témájú kutatásaiból mutatunk be kettőt, melyek hatással lehetnek a minden napi életünkre:
 
Orbán Gergő - Önfejű agy? Hogyan csapja be az érzékelést a belső világunk?
Amikor járunk-kelünk a világban, nem csupán gyűjtjük az élményeket, mint rovargyűjtő a bogarakat, hanem a megfigyelésekből egy belső világot is felépítünk, mely összegzi azokat az összefüggéseket, mint például a test méretével hogyan függ össze a lábak hossza és vastagsága. Ezt a gondosan felépített belső világot használjuk, amikor értelmezzük a külvilág újabb élményeit. Felfedezhető és megismerhető ez a belső világ valamiképpen? Van, amikor a belső világ felülírja a látott élményt, s azt “látjuk”, amit a belső világunk összehord, ahelyett, hogy a szemünkre támaszkodnánk? Mi határozza meg azt, hogy mennyire támaszkodunk ezekre a belső elképzelésekre? Egy jól megtervezett robot is a belső elképzelései alapján hoz döntéseket, ahelyett, hogy komolyan venné a megfigyeléseit? Hogyan vizsgálják ezt a kutatók?

Somogyvári Zoltán - Miről beszélgetnek az idegsejtek az agyban?
Hogyan segítenek a kutatók az epilepsziásoknak és az orvosoknak? Hogyan tudjuk megmondani matematikai elemzésekkel, honnan indul ki az epilepszia? Hogyan mérjük meg az idegsejt 10-15 ezer bemenetét és hogyan tudjuk megmondani, hogy egy-egy problémáért melyik terület a bűnös?

Az est házigazdája Werovszky Veronika tudománykommunikátor.

A rendezvényen Csopa bérlettel, napi- vagy kedvezményes délutáni belépőjeggyel lehet részt venni. Előzetes regisztráció a tok@csopa.hu e-mail címen. Minden érdeklődőt tisztelettel várunk!