Másoktól tanulni: Tudománytörténeti ékszerdoboz Balatonfüreden (ONLINE elérhető a kiállítás!!!)

Jövő és múlt Balatonfüreden
A járványhelyzet miatt a Zsidó Kiválóságok Háza is kénytelen volt bezárni, a virtuális kiállítást azonban nemrég online  elérhetővé tették. A 132 tudós életének, munkásságának megtekintése és meghallgatása egy e-mail cím megadását követően ingyenesen lehetséges. A virtuális kiállítás a következő linkre kattintva érhető el: https://virtual.zsidokivalosagok.hu/

2018 szeptemberében írtuk:

Az országot járva, betérve egy-egy múzeumba, kiállítóhelyre, oktatási intézménybe, igyekszünk minél több új ismeretet összegyűjteni, a másoknál tanultakat beépíteni a Csodák Palotája tudományos-oktatási programjába.

Tudománykommunikációs vezetőnk a napokban Balatonfüreden járt, ahol ellátogatott a városközpont közvetlen közelében található Zsidó Kiválóságok Házába (8230 Balatonfüred, Bajcsy-Zsilinszky Endre u. 32.). Az intézmény 2018 tavaszán nyitotta meg kapuit a felújított egykori zsinagógához kapcsolt modern épületben. Az már az utcafrontról látszott, hogy a kőkerítés mögött a múlt és a jövő add egymásnak randevút, számos intelmet hordozva a jelenkor látogatóinak.

Tóra-szekrény az egykori zsinagógában
Az üvegajtón belépve Gyebrovszky Nikolett, a ZsKH munkatársa fogadta a Csopás vendéget. Elsőként a korábbi időkben számos más felekezetet szolgáló és kevésbé szakrális funkciókat is betöltő egykori zsinagógát mutatta meg. A modern rendezvényteremmé alakított tér előadások, kulturális programok otthona, eredeti funkciójára a díszes, faragott Tóra-szekrény emlékeztet. Az udvaron olajfa teremt bibliai hangulatot.

Az Einsteintől napjainkig – Zsidók és csúcstechnika című kiállítás az új szárnyban kapott helyet. A különleges emlékhely 130 olyan tudós, kutató, szakember életútját és munkásságát mutatja be, akiket az 1944-ben hatályos törvények és jogszabályok alapján ugyanúgy marhavagonokba zártak volna, koncentrációs táborokba deportáltak volna, mint az a település zsidó közösségével történt azokban a vérzivataros időkben.

Bibliai hangulat a kertben
A jegyváltáskor egy kártyát kapunk, melyre a bejáratnál található infópultokon "tölthetünk fel" öt tetszőlegesen kiválasztott híres embert. Vannak előre összeállított tematikus csomagok a kínáltban. Az emeleti térben a legmodernebb digitális eszközök segítségével, kártyánkat leolvasva, merülhetünk el a tudománytörténet fejezeteiben. Az érintőképernyőkön képek, játékok, fejtörők teszik még érdekesebbé a magyarul, angolul és héberül elérhető böngészést. A kiállítás megtekinthető audioguide használatával is.

A balatonfüredi "Tudósok csarnokában" az orvostudomány, a biológia, a fizika, az informatika, a matematika, a kémia és a műszaki tudományok jeles képviselői kaptak helyet. A Csodák Palotája Tudósok csarnokának számos "lakója" köszön vissza ismerősként az interaktív paravánokról.

Az alagsorban ötletes játékokkal felszerelt tanterem várja a múzeumpedagógiai foglalkozásra érkező csoportokat. A földszinten egy kis önkiszolgáló kávézó és ajándékbolt is helyet kapott.

Indulhat a böngészés

Múzeumpedagógiai terem
A tárlat felfedezése után szakmai megbeszélésre került sor Olti Ferenccel, a kiállítás megálmodójával és Kristóf Orsolya marketingvezetővel. Bízunk benne, hogy hamarosan a Csopamedia blogon is beszámolhatunk a tudománynépszerűsítő együttműködésünk keretében megvalósuló programokról.

Ha Olvasóink Balatonfüreden járnak, ne hagyják ki a Zsidó Kiválóságok Házát.