"Kakibacik" az okostelefonunkon? - Magyarné dr. Horváth Kinga előadásával indult a Csopa Smart Phone

Magyarné dr. Horváth Kinga a Csopában
A "Tudomány a zsebünkben" mottóval indult útjára Csopa Night programsávunk legújabb sorozata, melynek első vendége Magyarné dr. Horváth Kinga adjunktus (Budapesti Gazdasági Egyetem, Vendéglátás Intézeti Tanszék) volt szerda este. A Richter Gedeon laborban megjelenteket és a Galileo Webcast online adását követőket dr. Paszternák András tudománykommunikációs vezetőnk köszöntötte.

A Fekáliás eredetű baktériumok jelenlétének kimutatása mobiltelefonok felületértől és a felhasználók kezéről című ismeretterjesztő előadás kezdete előtt hallottunk vendégünk tudományos életpályájáról és a kutatási téma fontosságáról. A prezentáció arra kereste a választ, mi a közös a WC ülőkében és a mobiltelefonokban, megtudtuk,  van-e fekáliás eredetű baktérium a telefonok felületén és a használóik kezén. A 2017-es és 18-as vizsgálatok - több száz mobileszköz és felhasználó bevonásával - megdöbbentő eredménnyel zárultak, a "kakibacik" ott rejtőznek szinte valamennyiünk kütyüjének elő- és hátlapján:


Az előadó felhívta a figyelmet a rendszeres, hatékony kézmosás és a telefonok tisztításának fontosságára. A Csopa Smart Phone rendezvényén kiderült, van még mit tenni a személyi higiénia területén. Sorozatunk a tervek szerint ősszel folytatódik. 

(fényképek: Stevens Ábel)