Müpa Hangjáték a Tudósok csarnokában - a világ legnagyobb interaktív zenedoboza a Csodák Palotájába költözött

Mizda Katalin nyilatkozik a Hangjáték előtt
A világ legnagyobb interaktív zenedoboza, a Müpa Hangjáték 2018. április 26-tól tekinthető meg a Csodák Palotája Tudósok csarnokában.

Az elmúlt években számos díjjal elismert innovatív és látványos szerkezet segítségével a látogatók újfajta, szórakoztató módon kerülhetnek kapcsolatba a zenével, a teljesen egyedi, interaktív zenedoboz ugyanis miniatűr másához hasonlóan különböző dallamokat játszik le, jelen esetben a vállalkozó kedvű látogatók segítségével. 


Káel Csaba a megnyitón...
Közel egy év fejlesztés kellett ahhoz, hogy a megvalósításban közreműködő szakemberek, a Medence Csoport alkotói beszerezzék a megfelelő eszközöket és anyagokat, és kifejlesszék a szükséges mechanizmusokat, amely egy ilyen zenegép megépítéséhez és működéséhez szükséges. A Müpa Hangjáték hasonlít a klasszikus zenedobozokhoz: a kíváncsi zenélni vágyó egy óriási hengerben gyalogolva tudja megszólaltatni az előtte kiválasztott dallamot, amely a parányi hangzófésűk és a kézzel lyuggatott dallamponyva segítségével csendül fel.


A Müpa a kezdetek óta kiemelten fontosnak tartja, hogy innovatív megoldásokkal, különleges programokkal vigye közelebb a kultúrát az emberekhez. Éppen ezért az intézmény folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel a fiatalabb korosztály és a nagyközönség érdeklődését is fel tudja kelteni. „A Müpa Hangjáték remek alkalom arra, hogy megmutassuk a művészet játékos-tudományos oldalát is. Épp úgy, ahogy a Müpában, ebben az egyedülálló és óriási zenegépben is megjelenik a zenei sokszínűség, tökéletesen megfér egymás mellett komolyzene és könnyűzene, Liszt, Mozart és az Irie Maffia muzsikája is. Fontosnak tartjuk, hogy az ilyen izgalmas és innovatív megoldások minél szélesebb közönséghez juthassanak el, így igazán nagy öröm az együttműködés a Csodák Palotájával” – emelte ki Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója.


A Csodák Palotája küldetése játszva megismertetni a minket körülvevő csodálatos világot, életben tartani a tudásvágyat és megszerettetni a tudományokat. A Csopa az elmúlt években a fizika mellett a többi tudományág felé is nyitott. A Természet műhelyében és a Mágneses mezőn a fizika dominál. A Newton almáskertjében már magát a tudóst, mint embert is bemutatják. A Születés világa az első biológia témájú egység. Az Űrállomáson a fizika, az űrkutatás és a képességek kutatásának területe is helyet kapott. Az Illúziók között a természettudományokhoz tartozó fizika, a biológia mellett a pszichológia is megjelenik, és a művészetek határán is mozoghatunk már.


A Tudósok termében, amellett, hogy fontos cél a kutatók, tudósok, felfedezők bemutatása és példaként állítása, lehetőség van a zenetudomány megjelenítésére is, így kaphatott helyet a Müpa Hangjáték a teremben, mellyel, - amellett, hogy maga a szerkezet is egy mérnöki csoda - azt ünnepeljük, hogy a zene tudománya is beköltözik a Csodák Palotájába.

Sajtómegjelenések:
(fényképek: Budavári Eszter)