Ősrobbanás a Csodák Palotájában - Szigeti Balázs Endre volt a Mafihe - Csopa Fizika Estek vendége

Szigeti Balázs a Csopában
A fiatal fizikusokat bemutató, a Magyar Fizikushallgatók Egyesületével (Mafihe) közösen szervezett sorozatunk keretében ezúttal az egyesület elnökét, Szigeti Balázs Endrét az Eötvös Loránd Tudományegyetem fizika BSc. szakának harmadéves hallgatóját láttuk vendégül az óbudai Csodák Palotájában. Témája az ősrobbanás, világegyetemünk kialakulása volt. Bevezetésként Paszternák András tudománykommunikációs vezetőnk kérdezte az előadót arról, miért a fizikát választotta a továbbtanulás során, mi motiválta a hallgatói szervezet vezetésében történő szerepvállalás tekintetében. Hallottunk a Mafihe közelgő programjairól és vendégünk szakmai terveiről is.


Balázs előadásában kitért arra, hogyan jött létre, épül fel az általunk ismert univerzum, milyen kutatások/kísérletek folynak Genfben a CERN részecskegyorsítóiban, az est folyamán megismertük a szakember kutatási területét, ízelítőt kaptunk a nemzetközi együttműködések világából. A prezentáció közben bemutatott egy méretarányos részecskegyorsító modellt:


A Galileo Webcast online közvetítése itt nézhető vissza:
:

A hallgatóság kérdéseinek megválaszolásával fejeződött be a Mafihe - Csopa Fizika Estek harmadik rendezvénye, az őszi folytatás reményében köszöntük meg Szigeti Balázsnak a sorozat szakmai gondozását.