Molekuláris mozi a Csopa Öveges termében - Németh Zoltán a Wigner Cafe márciusi rendezvényén

Németh Zoltán a Csopában
Együttműködésben az MTA Wigner Fizikai Kutatóközponttal, harmadik alkalommal rendeztük meg a Wigner Cafe fizikusokkal programot a Csopa Night sáv keretében. Az Öveges teremben a hónap utolsó hétfőjén ezúttal Németh Zoltán volt a vendégünk, akivel ismeretterjesztő előadása előtt Werovszky Veronika, a kutatóközpont tudománykommunikátora beszélgetett.

Werovszky Veronika vendégünk kedvenc tárgyairól...
A moderátor kérésére előadónk néhány eszközt hozott magával, melyeket a munkájához használ. Ezek bemutatása mellett hallottunk arról, miként szeretett bele a vegyészkedésbe, kémikusként hogyan került egyre inkább a fizika vonzásába. Megismerhettük a nemzetközi együttműködésekben dolgozó kutatók mindennapjait.

Zoltán az előadásában felvázolta a molekulák vizsgálatára alkalmas berendezések működési elvét, beszélt ezek folyamatos fejlődéséről, bemutatta a világban működő röntgenlézerközpontokat
(Japán, Amerika, Németország), levetítve a három intézmény bemutatkozó filmjét, melyek a különböző helyszínek eltérő kultúráit tükrözték. Az aktuális témák mellett, kitért a jövő kutatási lehetőségeire is.

A Galileo Webcast online közvetítése itt nézhető vissza:


Kérdések a hallgatóság soraiból...
Az előadás végén a Csodák Palotája nevében Paszternák András tudománykommunikációs vezetőnk mondott köszönetet vendégeinknek a közös tanulásért. 

Sorozatunk április 23-án, hétfőn 18 órától folytatódik, részletek hamarosan weboldalunkon. Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközponttal közösen szervezzük a VISSZASZÁMLÁLÁS 2018 űrhajózás napi élménynapot 2018. április 12-én, melyről részletek itt olvashatók.