Evolúciókutatás az emberiség jövőjétől a kerékpár fejlődéséig - Egyed László házigazda ajánlása az áprilisi Csopa SzTK-hoz

"A Csopa SzTK - Szeniorok Tudományos Klubja következő (április 3. kedd 17:00) vendége Szathmáry Eörs evolúciókutató, akinek elmondása szerint az evolúciónak folyamatosan vannak zsákutcái, a valaha élt fajok 99,99 %-a kihalt, zsákutcába került. Természetesen vannak nagy kihalások is, amelyek katasztrófák – szupervulkán-kitörések, aszteroida becsapódások – következményei, de egyéb időszakokban a kihalások sebessége egy mérhető, nagyjából állandó érték. Az emberiség fejlődésének a történetében is voltak ugyanilyen zsákutcák, nagyon sokféle emberi faj volt, ezekből egyedül a homo sapiens élt túl. A legutóbbi zsákutca egyébként a neandervölgyi ember volt, amellyel még kereszteződtünk is, de azután kipusztítottuk.
Egyébként napjainkban is folyik egy nagy kihalás, de ezt az emberi tevékenység okozza, sebessége viszont ugyanolyan ijesztően nagy, mint a korábbi nagy kihalásoké. Ez Szathmáry Eörs szerint elvezethet egy nagyon súlyos ökológiai összeomláshoz, akár veszélyeztetheti a mai technológiai civilizáció hosszú távú fennmaradását is. Enrico Fermi vetette fel először a kérdést: Miért csendes Világegyetem? Miért nem jönnek jelek más civilizációktól? Az evolúciókutatók szerint lehetséges, hogy az Univerzumban máshol is végbement egy technikai evolúció, de valószínűleg ott is megjelentek azok a rossz emberi tulajdonságok, amelyek a mi civilizációnk alapjait is fenyegetik, és ezért aláásták saját létfeltételeiket, nem értek el egy olyan fokra, hogy üzenni tudjanak nekünk."

A Csopa SzTK időpontja: 2018. április 3. kedden 17 óra, előzetes regisztráció a tok@csopa.hu címen, további részletek az alábbi linken.

Program:

17:00 – 18:00 Csopa SzTK – Szeniorok Tudományos Klubja ismeretterjesztő előadás és beszélgetés – moderátor Egyed László tudományos újságíró

kb. 18:30 Két emelet 250 interaktív eszközének felfedezése (igény esetén demonstrátor kollégánk vezetésével)