Egyed László házigazda ajánlása a márciusi Csopa SzTK-hoz: "...vendégem Katona István, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet egyik Lendület kutatócsoportjának a vezetője..."

Egy korábbi Csopa SzTK...
"A Csopa (nemcsak) Szeniorok Tudományos Klubjában a következő (március 20. kedd 17:00) vendégem Katona István, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet egyik Lendület kutatócsoportjának a vezetője.

Szervezetünk termel hasonló anyagokat, mint a marihuána hatóanyaga, a kannabisz, ezeket endokannabinoidoknak nevezik. Az ezeket felfogó molekulák, receptorok szinte minden sejtünkön megtalálhatók, és sokféle szerepet játszanak a szervezet működésében. Katona István ezeket kutatja. Arról, hogy hogyan kezdték ezt a témát kutatni több, mint egy évtizede, így mesél:

Teljesen véletlenül kezdtünk ezzel foglalkozni. Freund Tamás a gátló idegsejtek kutatásával foglalkozott, és volt egy izgalmas sejttípus, amiről szinte semmit nem tudtunk, és az előkísérletek azt mutatták, hogy ezen az idegsejten ott van ez a bizonyos receptor, ezért kezdtük ezt vizsgálni. Közben viszont kiderült, hogy ez a mellékszál sokkal izgalmasabb, mint az eredeti érdeklődésünk, ezért ezt a vonalat követtük. A PhD munkám során kimutattam, hogy ezek a receptorok, érzékelők mindig a küldő idegvégződéseken foglalnak helyet, és azt befolyásolják, hogy mennyi ingerületátvivő anyag szabadul fel belőlük, éspedig csillapítják ezt a felszabadulást, gyengítik, féken tartják a szinapszis működését. Ami ebben az esetben azt jelentette, hogy csökkentik a gátlást, elengedik a serkentést a felfogó idegvégződésen. Később kiderült, hogy a serkentő idegsejteken is megtalálható ez a receptor, és ott viszont a serkentést szabályozza, csökkenti. Vagyis ez egy finomhangoló rendszer, amelyik alapszinten nem nagyon játszik szerepet, de ha megjelenik egy fokozott aktivitás, akkor ezt visszaszabályozza, beállítja, hogy milyen hatékonyan működjön a szinapszis. A negatív visszacsatolásnak szinte tankönyvi esete a serkentő szinapszisokban működő endokannabinoid jelpálya. Egyik legizgalmasabb kutatási eredményünk az volt, hogy a marhuána szabadidős használata során a kannabisz hatására eltűnnek ezek a receptorok, megszűnik ez a visszacsatolás."
 
Előzetes regisztráció a tok@csopa.hu címen, további részletek az alábbi linken.