CT - Csopa Tudás rovatunkban ezúttal is Egyed László tudományos újságíró szemezget az elmúlt hónapok tudományos híreiből.
A füstölés az élelmiszereknek kellemes ízt ad, de
kellemetlen mellékhatása lehet, hogy ugyanakkor rákkeltő anyagokkal is
szennyezi azokat. Hogy csökkentsék ezt a szennyezést, amerikai kutatók az
autóipartól vettek ötletet, az autók kipufogógázát a modern autóban egy zeolit
szűrőn engedik keresztül, ezzel csökkentve a környezetszennyezést. Egy hasonló
szűrő alkalmazásával a füstölt élelmiszereknél sikerült több, mint 90
százalékkal is csökkenteni az azokra kerülő rákkeltő anyagok mennyiségét, azzal
a kellemes „mellékhatással”, hogy egyben még ízletesebbek, kiegyensúlyozottabb
ízűek lettek. A kutatók szeretnék elérni, hogy az élelmiszeripar a gyakorlatban
is alkalmazza a módszerüket.
A rovat korábbi hírei: CT - Csopa Tudás