CT - Csopa Tudás: Zeolittal az élelmiszerfüstölés káros hatásai ellen


CT - Csopa Tudás rovatunkban ezúttal is Egyed László tudományos újságíró szemezget az elmúlt hónapok tudományos híreiből. 

A füstölés az élelmiszereknek kellemes ízt ad, de kellemetlen mellékhatása lehet, hogy ugyanakkor rákkeltő anyagokkal is szennyezi azokat. Hogy csökkentsék ezt a szennyezést, amerikai kutatók az autóipartól vettek ötletet, az autók kipufogógázát a modern autóban egy zeolit szűrőn engedik keresztül, ezzel csökkentve a környezetszennyezést. Egy hasonló szűrő alkalmazásával a füstölt élelmiszereknél sikerült több, mint 90 százalékkal is csökkenteni az azokra kerülő rákkeltő anyagok mennyiségét, azzal a kellemes „mellékhatással”, hogy egyben még ízletesebbek, kiegyensúlyozottabb ízűek lettek. A kutatók szeretnék elérni, hogy az élelmiszeripar a gyakorlatban is alkalmazza a módszerüket.


A rovat korábbi hírei: