CsoPagony és Csopa GEOlab - Egy újabb kedd este a tudomány vonzásában

Március hónap utolsó kedd estéjén ismét két program várta a Csopa Night sávban érkező látogatókat. 

Először a CsoPagony tudományos könyvklub került megrendezésre a Richter Gedeon laborban. A két házigazda, Vinczellér Katalin tanárnő a Pagony részéről és Tomozi Gábor fizikus, a Csopa műszakvezetője a közönséggel együtt elemezte a Tilos az Á kiadó gondozásában megjelent Akcelerátus trilógia „Hawking folyosója” című zárókötetét. Említést tettek az ismert fizikus tudományos sikereiről valamint életének meghatározó állomásairól. Az előadás végén Gábor érdekes kísérleteket is bemutatott Stephen Hawking elméleteire alapozva a gyerekek aktív közreműködésével. Az m5 csatorna tudományos híradójának riportja itt nézhető vissza a rendezvényről.


Tizennyolc órától - szintén a Richter Gedeon laborban - Böszörményi Sándor geográfus kollégánk a Csopa GEOlab interaktív sorozat Tavaszi geológiai kincsvadászat címmel meghirdetett programján arról beszélt, hogyan érdemes hozzákezdeni az egyes kutatásokhoz, milyen felszerelés szükséges hozzá, és miért jó nekünk, ha kőzetmintákkal a zsebünkben térünk haza egy-egy kirándulás végén.


Az előadás közben érdekes kísérleteket végeztünk a Sándor által gyűjtött talajmintákkal. Megtekintettük ásványait és közeteit is.

A rendezvények házigazdáinak Tafferner Tamara tudománykommunikációs és programszervezési asszisztens köszönte meg a közös tanulást. A tervek szerint mindkét sorozatunk 2018 őszén folytatódik.