BAY 25 - Tudományos Csopa Cafe: Buza Gábor a lézersugár tudományáról

Buza Gábor a Csopában
Az alapításának 25. évfordulóját ünneplő Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft-vel közösen szerveztük a huszonharmadik  Tudományos Csopa Cafét. Együttműködésünk februári kezdete után, márciusban a lézersugár tudományáról tanultunk Buza Gábor professzor úrtól (Ipari Lézertechnológiai Laboratórium).


Vendégünkkel Paszternák András tudománykommunikációs vezetőnk beszélgetett. A miskolci  öntészmérnöki tanulmányoktól indulva, a Vasipari Kutató Intézet Fémtani Osztályán és a Budapesti Műszaki Egyetem Közlekedésmérnöki Karán végzett kutató és oktató tevékenységen keresztül jutottunk el a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Alapítvány Anyagtudományi Intézetének 1993-as alapításáig, a Demonstrációs és Alkalmazástechnikai Lézerlaboratórium létrehozásáig.


Megvitattuk a terület szakemberképzésének mai helyzetét is. 

A Galileo Webcast csatornáján keresztül online közvetített előadást, mely átfogó képet nyújtott a lézerek fizikájáról, az ipari alkalmazásokról és az emberre leselkedő esetleges veszélyekről, a bemutatott technológiákkal készült termékek minitárlata tette még teljesebbé:



A hallgatóság kérdéseinek megválaszolása után, zárásként előadónk lejegyezte gondolatait a Tudományos Csopa Cafe emlékkönyvébe.

Ezúton mondunk köszönetet a szervezésért Groó - Nagy  Patriciának, a Bay Zoltán Kft.  projektmenedzserének. Legközelebb április 17-én, kedden 18 órától látunk vendégül Bay Zoltános kutatót a Csodák Palotájában, részletek hamarosan weboldalunkon.
(fényképek: Tomozi Gábor)