CT - Csopa Tudás: Új kutatási eredmények az influenzajárvány árnyékábanCT - Csopa Tudás rovatunkban ezúttal is Egyed László szemezget az elmúlt napok tudományos híreiből.

A járványügyi hatóságok szerint nő Magyarországon az influenzával diagnosztizáltak száma, hamarosan eléri azt a szintet, amikor már járványról lehet beszélni. A Marylandi Egyetem kutatói a betegség terjedésétvizsgálva megállapították, hogy ellentétben a közhiedelemmel, amely szerint csak a fertőzött felülettel való érintkezés, illetve a beteg személy köhögése vagy tüsszentése juttathatja a vírust a szervezetünkbe, a betegek normál lélegzetével is nagy tömegű vírus jut a levegőbe, ugyanis a lélegzésük során köhögés vagy tüsszögés nélkül is olyan finom cseppecskék, aeroszolok kerülnek a környezetbe, amelyek hordozzák a vírust, ráadásul ezek hosszú ideig a levegőben lebegve maradnak. Éppen azt figyelték meg, hogy a néhány köhögés vagy tüsszentés nem növelte lényegesen a levegőbe kerülő vírusok számát. Ezért a kutatók hangsúlyozzák: az alapos kézmosás, és a köhögő vagy tüsszögő személyek kerülése nem véd meg teljesen a fertőzéstől, fontos lenne, hogy aki érzi a betegség kezdetét, maradjon otthon, ne menjen emberek közé. A kutatók szerint eredményeik alapján jobban lehetne becsülni a betegség terjedését, és javítani lehetne a szellőzőrendszereket a munkahelyeken vagy például a tömegközlekedés járművein. Fontos lenne, hogy minél többen oltassák be magukat; ez sem ad teljes védelmet, de jelentősen csökkentheti a fertőzések számát.

A témát holnap este 17 órától, a januári Csopa SzTK - Szeniorok Tudományos Klubjában is érintjük. Vendégünk Kacskovics Imre immunológus, az ELTE Immunológiai Tanszékének a vezetője.